Eveniment

Ruşii au distrus laboratorul de la Cernobîl. Trupele care ocupă centrala nucleară au "jefuit şi distrus"

Ruşii au distrus laboratorul de la Cernobîl. Trupele...

Autor: Dorin Oancea

23.03.2022, 11:00 313

Trupele ruseşti care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl au "jefuit şi distrus" un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni, citaţi de BBC.

Agenţia de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a declarat că ruşii au deteriorat laboratorul analitic central - care procesează o mulţime de deşeuri radioactive.

Agenţia de stat a precizat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea "probe şi eşantioane de radionuclizi foarte activi, care astăzi se află în mâinile inamicului".

Laboratorul, a cărui înfiinţare a costat aproximativ şase milioane de euro, conţinea, de asemenea, "echipamente analitice valoroase" care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a precizat agenţia.

Cernobîl - locul în care s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume în 1986 - nu mai este o centrală electrică în funcţiune, dar are nevoie de o gestionare constantă.

Ruşii au capturat fosta centrală în primele zile ale războiului, luna trecută, şi au ţinut angajaţii acolo timp de săptămâni întregi înainte ca unii să fie eliberaţi.

Fostul sit nuclear rămâne o mare preocupare, iar la începutul acestei săptămâni parlamentul ucrainean a raportat că în apropierea centralei au izbucnit incendii de pădure, care au fost detectate în imaginile din satelit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO