Eveniment

Rusii au dat drumul la gaze in Europa

20.01.2009, 18:47 25

Operatorul national de gaze Transgaz a inceput operatiunile de punere in functiune a instalatiilor care asigura tranzitul gazelor rusesti dupa ce compania rusa Gazprom a informat oficial ca livrarea de gaze catre tarile europene a fost reluata, a anuntat ieri Ministerul Economiei.

"In cursul zilei de marti, in intervalul orar 15:00 -17:00, in statiile de predare de la granita ucraineano-romana Isaccea si Mediesul Aurit a inceput efectuarea manevrelor privind punerea in functiune a instalatiilor care asigura tranzitul gazelor rusesti catre zona balcanica, precum si reluarea importurilor de gaze provenind din Federatia Rusa catre Romania", potrivit oficialilor ministerului. Acestia au mentionat ca parametrii normali de tranzitare si de livrare a gazului vor fi atinsi in decursul a circa 6-10 ore de la initierea manevrelor de punere in functiune a instalatiilor.
Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, a declarat ca ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Churilin, a anuntat ieri Ministerul Economiei ca Romania va avea "in cateva zile" gaze naturale importate din Rusia. "Am avut in aceasta dimineata o intalnire cu ambasadorul Rusiei, care ne-a spus ca in cateva zile vom avea gaze. Gazele sunt acum la Kiev", a spus Serban in cursul dupa-amiezei.
Importurile de gaze din Rusia prin Ucraina au fost sistate la inceputul anului, deoarece Kievul nu a fost de acord cu majorarea preturilor.
Companiile Gazprom (Rusia) si Naftogaz (Ucraina) au semnat la inceputul saptamanii un acord prin care pun capat diferendului. "La 04.00 ora Moscovei (03.00 ora Romaniei), am dat ordin (de incepere a pregatirilor pentru reluarea livrarilor - n.red.), tranzitul va incepe la ora locala 10.00 (09.00 ora Romaniei)", a spus ieri purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de RIA Novosti si Mediafax.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO