Eveniment

Rusia este trasă la răspundeere: Curtea Internaţională de Justiţie decide dacă au fost încălcate tratate ONU în Ucraina

Rusia este trasă la răspundeere: Curtea...

Autor: Tiberiu Sabo

31.01.2024, 14:57 70

Curtea Internaţională de Justiţie decide miercuri dacă Rusia a încălcat un tratat antiterorism prin finanţarea separatiştilor pro-ruşi din Ucraina, inclusiv a celor care au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în 2014, relatează Reuters.

Kievul susţine că Rusia a încălcat, de asemenea, şi un tratat privind drepturile omului prin discriminarea etnicilor tătari şi ucraineni din Crimeea, peninsulă pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Ucraina a cerut Curţii Internaţionale de Justiţie să declare Rusia vinovată de încălcarea obligaţiilor care decurg din cele două tratate ONU, semnate de ambele ţări, şi să o oblige la plata de despăgubiri.

În cadrul unei audieri la Curtea de la Haga în iunie anul trecut, Rusia a respins acuzaţiile Ucrainei. Avocaţii Moscovei au negat încălcările sistematice ale drepturilor omului pe teritoriul ucrainean pe care îl ocupă şi au respins acuzaţia că ar fi încălcat tratatul ONU împotriva finanţării terorismului.

Kievul a dat Moscova în judecată la cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite în 2017, înainte de invazia Rusiei din 24 februarie 2022.

Legat de terorism, Rusia este acuzată de echiparea şi finanţarea forţelor pro-ruse, inclusiv a rebelilor care au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014, ucigând toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO