Eveniment

Ruhrgas depune singura oferte finale pentru ambele Distrigazuri

13.05.2004, 00:00 21

Compania germana Ruhrgas, una dintre cele mai mari de pe piata gazelor din Europa, va depune oferte financiare finale atat pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, distributiile de gaze scoase la privatizare de statul roman.
"Vom face oferte financiare finale pentru ambele distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Este clar ca nu putem castiga decat una dintre ele, asa cum cer autoritatile romane. Ruhrgas/E.On va merge singur in aceasta cursa, fara sa faca niciun consortiu. Dealtfel, dupa depunerea ofertelor finale, nu este permisa formarea de consortii", a declarat Burckhard Bergmann, presedintele Comitetului de Directori al Ruhrgas AG. Ruhrgas face parte din concernul de utilitati german E.On, unul dintre cele mai mari grupuri de profil.
Ruhrgas a depus oferte preliminare pentru pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, la fel ca si Gazprom (Rusia), Gaz de France (Franta) si Enel (Italia), in timp ce Wintershall (Germania) a optat numai pentru Distrigaz Nord.
"Ruhrgas este compania care are cea mai mare experienta in domeniul privatizarii si restructurarii companiilor de distributie din Europa de Est. Noi dispunem de experienta necesara pentru a restructura cu succes distributiile de gaz din Romania", explica Bergmann.
Acesta a precizat ca Ruhrgas poate finanta eventuala achizitie din surse proprii, respectiv din cash flow-ul propriu sau apeland la departamentul de finantari al concernului E.On, unul dintre cele mai mari existente in randul companiilor de gaze si energie.
"Am avut probleme mari si in alte tari cu restructurarea. Una dintre temele importante este insa aceea ca noi pastram caracterul national al acestor companii, sefii acestora provenind din tarile respective. Pe de alta parte, suntem o companie respectata de catre sindicate, datorita modului cum lucram din interiorul companiei", explica Bergmann.
Ruhrgas detine participatii la companii de gaze din Cehia, Ungaria, Slovenia, Letonia si Lituania.
Intrebat daca crede ca privatizarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud va fi perfectata in acest an, un an electoral in Romania, Bergmann a raspuns: "Un alt an inseamna un an pierdut. Pana acum, intarzierile nu s-au datorat unor factori politici, ci unor cauze care tin de complexitatea procesului in sine. Din informatiile noastre, ofertele finale trebuie depuse pana la jumatatea lunii iunie, dar trebuie vazut daca ramane data aceasta".
Ruhrgas este una dintre cele mai eficiente companii de gaze europene, raportand pentru 2003 un profit brut de 1,4 mld. euro la venituri de peste 12,2 mld. euro, numarul de angajati fiind de peste 2.500 de oameni.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO