Eveniment

Rotiri de cadre la conducerea companiilor din sectorul energetic

13.07.2004, 00:00 40

Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat ieri schimbari in conducerea unor importante companii si autoritati din sectorul energetic menite sa "eficientizeze si sa dinamizeze activitatea societatilor respective".
Astfel, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Ion Lungu, a fost inlocuit din functie cu Jean Constantinescu, directorul general al companiei Transelectrica. Lungu va ocupa functia de vicepresedinte al Autoritatii.
Conducerea Transelectrica va fi asigurata de Ioan Merfu, fostul director general al Sucursalei Craiova a companiei.
De asemenea, Dorin Mucea, membru in consiliile de administratie ale Transelectrica si Hidroelectrica, a renuntat la functia detinuta in cadrul companiei de transport a energiei.
Postul ramas vacant in urma demisiei lui Silviu Lucian Boghiu de la conducerea Electrica va fi ocupat de Nicolae Coroiu, fost director general al Sucursalei Oradea.
Directorul general al operatorului comercial OPCOM, Victor Ionescu, a fost inlocuit cu Nicolae Opris, fost angajat al companiei Translectrica.
Modificarile anuntate de Dan Ioan Popescu vizeaza si compania Nuclearelectrica. Astfel, directorul general al NuclearInvest va fi schimbat din functie cu Marian Mihalcea, absolvent al Facultatii Hidrotehnice din Bucuresti si al unor institutii de specialitate din Canada, Franta si SUA.
Grupurile 1 si 2 ale Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda vor fi conduse de un director coordonator, Dan Bagu.
Dan Ioan Popescu a reamintit ca postul detinut de Ion Vulpe, fostul director general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, a fost preluat de Tiberiu Trotea.Potrivit lui Dan Ioan Popescu, nu vor urma in perioada urmatoare alte schimbari in conducerile societatilor subordonate ministerului, insa vor fi operate schimbari in structura de conducere a institutiei.



Discutii cu seful Gazprom
Ministrul economiei a mai anuntat ca va discuta astazi, la Bucuresti, cu presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, Alexei Miller, aspecte legate de privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, pentru care grupul rus a depus o oferta preliminara.
Dan Ioan Popescu a spus ca seria intalnirilor cu reprezentantii companiilor interesate de preluarea distributiei romanesti de gaze naturale va continua, pana la 15 iulie, cu societatea germana Wintershall.Ministrul a amintit ca a purtat discutii legate de privatizarea celor doua companii si cu oficialii Ruhrgas (Germania) si Gaz de France.
Ofertele finele ale investitorilor sunt asteptate pana la mijlocul lunii iulie. Companiile Gazprom, Wintershall, Ruhrgas, Gaz de France si Enel au depus, in martie, oferte preliminare si neangajante pentru preluarea Distrigaz Nord.
In cazul Distrigaz Sud, firmele ofertante sunt Gazprom, Ruhrgas, Gaz de France si Enel.
Cele doua societati de distributie a gazelor nu vor putea fi preluate de acelasi cumparator, pentru a nu se ajunge la o pozitie de monopol.
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a anuntat, recent, ca va depune o oferta pentru Distrigaz Sud, individual sau in consortiu cu Marco Industries.
Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au fost scoase la privatizare in decembrie 2003, metoda aleasa fiind vanzarea directa a 30% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51% printr-o majorare de capital.
Ministrul economiei a mai anuntat ca semnarea contractelor de privatizare a doua dintre filialele companiei Electrica - Banat si Dobrogea - va avea loc cel mai probabil pana la sfarsitul acestei saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO