Eveniment

Romanii din Spania se vand mai scump decat cei din Italia si cer salarii de 1.000 euro pentru a reveni in tara

07.05.2008, 18:23 25

Romanii care lucreaza in Spania spun ca s-ar intoarce sa munceasca in tara pentru salarii nete cuprinse intre 800 si 1.000 de euro, cu 25% mai mari decat cele solicitate de muncitorii romani din Italia.
"Interesul pentru oferta locurilor de munca din Romania este mare, majoritatea celor prezenti la bursa locurilor de munca din Spania declarand ca doresc sa se intoarca in tara. Pricipalul argument pentru reintoarcere ar fi nivelul de salarizare. Solicitarile au fost intre 800 si 1.000 de euro, dar au existat si chestionare care mentioneaza 300 sau 400 de euro", se arata in raportul publicat de Ministerul Muncii in urma bursei generale a locurilor de munca organizata la mijlocul lunii aprilie, care a vizat aducerea in tara a romanilor care lucreaza in Spania.
Pe de alta parte, romanii care lucreaza in constructii in Italia spun ca s-ar intoarce in tara pe salarii cuprinse intre 600 si 800 de euro pe luna. Chiar si asa salariile cerute sunt de trei ori mai mari decat salariul mediu net oficial de pe piata de constructii locala.
Spre deosebire de Italia, unde una dintre principalele motivatii de reintoarcere a romanilor este atitudinea ostila si, uneori, xenofoba a italienilor, muncitorii din Spania spun ca principalul motiv pentru care ar reveni in tara este de ordin economic, mai exact lipsa locurilor de munca.
Criza cu care se confrunta piata imobiliara din Spania ar putea sa intoarca acasa in urmatorii doi-trei ani 25.000 de muncitori, mai exact un sfert dintre romanii care lucreaza in constructii in aceasta tara, din cauza reducerii numarului de locuri de munca din acest domeniu, apreciaza reprezentantii companiilor de constructii de pe piata locala.
In acelasi timp, angajatorii din constructii de pe piata locala spun ca se confrunta cu un deficit de personal estimat intre 150.000 si 300.000 de oameni. Nici producatorii de materiale de constructii nu sunt ocoliti de problema gasirii oamenilor. "Fiecare recrutare este o aventura", spune Gabriel Matauan, HR & public affairs director in cadrul Lafarge Romania. In acelasi timp, Matauan nu crede ca repatrierea muncitorilor romani din strainatate va deveni un trend, cel putin nu in zona de materiale de constructii. "Ca angajator, ma costa 6.700 de lei pentru a-i da unui muncitor un salariu net de 3.600 de lei (aproximativ 1.000 de euro - n.r.). Pe de alta parte, oamenii care lucreaza in afara tarii in constructii sunt oameni de santier. Mi-ar fi greu sa gasesc specializarile de care am nevoie, ca de exemplu un operator statie de betoane", explica Matauan.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, oferta salariala minima a angajatorilor prezenti la bursa de locurilor de munca din Spania pentru joburile din constructii a fost de 500 de euro. Salariul mediu net in constructii a fost anul trecut de 263 de euro.
Cu toate acestea, constructiile sunt sectorul cel mai afectat de fenomenul muncii la negru si de plata in afara formelor legale, astfel incat nivelul salarial real este cu mult mai mare. Astfel, muncitorii calificati din Capitala ajung sa castige si peste 1.000 de euro pe luna. In cele doua zile cand a avut loc bursa locurilor de munca din Spania au participat aproximativ 1.300 de oameni. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a avut o oferta de 8.000 de locuri de munca, in timp ce oferta din partea unor companii ca RCS&RDS, Bechtel sau Imsat Bucuresti, a totalizat peste 2.500 de joburi.
Mai mult decat atat, potrivit raportului redactat de Ministerul Muncii, multi dintre romanii care lucreaza in Spania s-au aratat interesati de accesarea fondurilor europene in scopul deschiderii de afaceri pe cont propriu.

2.500 de euro pe luna pentru agenti de paza
Pana pe 22 mai, romanii se pot inscrie pentru unul dintre cele 124 de joburi de asistent, puse la bataie de Institutiile Uniunii Europene, in domenii ca audit, economie, management de proiect sau juridic. Salariul de baza pentru aceste posturi este de 3.165 de euro. Pe langa acestea, mai sunt disponibile 60 de locuri de munca pentru agenti de paza si protectie, pentru un salariu de 2.500 de euro, si 18 pozitii de asistent medical, remunerate cu 3.165 de euro. Etapele de selectie pentru un job in institutiile UE se desfasoara de-a lungul a 9 luni, insa in faza de preselectie, sunt eliminati intre 70 si 90% dintre candidati, potrivit euroconcurs.ro, site care ofera informatii despre pozitiile disponibile in cadrul institutiilor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO