Eveniment

România, singura ţară din lume care face şosele fără trotuare

Romania, singura ţară din lume care face şosele fără trotuare

Foto: Silviu Matei

Autor: Mediafax

15.12.2011, 18:21 1474

România este o ţară fără trotuare în mediul rural, lucru criticat de Avocatul Poporului, care s-a angajat, joi, într-o conferinţă de presă, că va rezolva această problemă care, în opinia lui, ţine de demnitate şi de egalitatea de şanse.

"Pentru mulţi problema asta poate fi una derizorie, mulţi se pot amuza, dar vă spun sincer că am ajuns la concluzia că este o problemă serioasă atât din punct de vedere al drepturilor omului cât şi din punct de vedere al respectării legii", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, profesorul Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului.

Acesta a vorbit despre faptul că legislaţia impune oricărei persoane fizice sau juridice care doreşte să construiască un drum public să prevadă şi trotuare.

"Mă întreb ce fac autorităţile locale care iau finanţări pentru construcţia de drumuri judeţene sau comunale. Mă întreb dacă pur şi simplu primesc autorizaţii pentru acele drumuri fără să prevadă trotuare, ceea ce e ilegal, sau dacă banii care ar trebui să fie cheltuiţi pentru amenajarea de trotuare sunt bugetaţi dar lucrările respective nu mai apar, ceea ce e iarăşi o problemă", a declarat Iancu.

Acesta a menţionat că instituţia pe care o conduce de aproape trei luni va analiza problema şi va redacta un raport special pe această temă.

"Este o chestiune ce ţine de dreptul la viaţă, în ultimă instanţă", a mai spus Avocatul Poporului.

Deşi s-a declarat conştient că România trece printr-o criză economică, Iancu a promis că, după demersurile sale, drumurile judeţene şi comunale din România, cele deja construite şi cele care urmează a fi amenajate, "vor avea trotuare, aşa cum prevede legea".

"Vă asigur că vor avea trotuare!", a conchis Iancu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO