Eveniment

Romania si Bulgaria ar putea primi 9-10 miliarde de euro dupa aderare

10.02.2004, 00:00 13

Comisia Europeana ar putea anunta un pachet de finantari comune pentru Romania si Bulgaria, in valoare de 9-10 miliarde de euro, au declarat ieri o serie de reprezentanti ai Uniunii Europene si oficiali romani.
"Este vorba de finantari de 9-10 miliarde de euro pentru Romania si Bulgaria, care vor fi acordate pe perioada primilor trei ani dupa aderare", au afirmat surse reprezentand Uniunea Europeana, citate de Reuters si preluate de Mediafax.
Potrivit acestora, Comisia Europeana urmau sa prezinte cifrele exacte in cursul zilei de ieri, cu o zi mai devreme decat data stabilita formal.
Un oficial roman a declarat, la randul sau, ca este posibil ca Bulgaria sa primeasca putin peste o treime din intreaga suma, Romania urmand sa beneficieze de restul finantarii. "Este un plan financiar foarte favorabil, corect si care nu face discriminari intre noi si alte state din Europa de Est care se vor alatura Uniunii Europene in acest an", a mai spus oficialul de la Bucuresti.
Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a afirmat luna trecuta ca acest pachet de finantari reprezinta o "veste exceptional de buna", adaugand ca este un semnal pozitiv in privinta negocierilor purtate de Romania si Bulgaria pentru aderare.
"Salutam faptul ca pachetul financiar pentru Romania si Bulgaria este in faza finala si consideram ca acesta este un punct de plecare in negocierile de aderare privind sumele pe care Romania le va primi la capitolele Agricultura, Politica regionala si fonduri structurale, precum si fondurile cu care Romania va contribui la bugetul Uniunii Europene, in cadrul capitolului Prevederi financiare si bugetare", a declarat ieri Vasile Puscas, negociatorul-sef al Romaniei cu UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO