Caută doar în titlu
Eveniment

România se va împrumuta la dobânzi mai mari din cauza creşterii deficitelor. Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Standard & Poor’s (S&P), cea mai mare agenţie de rating al riscului de credit din lume, a revizuit perspectiva de la „stabilă“ la „negativă“ şi a menţinut ratingul de ţară al României.

Această deteriorare a perspectivelor se datorea­ză în cea mai mare parte creşterii deficitelor extern şi buge­tar. Actualul rating al României aferent datoriei guverna­men­tale este BBB-/A-3, ultima treaptă recomandată investiţiilor.

„Ratingul este legat de anumite evenimente conjunc­tu­rale. România a intrat într-un ciclu electoral şi a trecut de unul destul de complicat. În al doilea rând, este o situaţie macroeconomică destul de precară pentru că avem o creştere importantă a deficitului balanţei comerciale. Acesta este cel mai grav indicator macroeconomic, pentru că această creştere nu numai că are un ritm destul de mare, dar nu are la orizont măsuri de reducere“, comentează pentru ZF economistul Mircea Coşea.

S&P a invocat ca motive pentru retrogradarea perspec­tivelor deficitele gemene (bugetar şi extern), care, fără măsuri, vor continua să se deterioreze în perioada următoare, iar acest lucru ar putea duce în următoarele 24 de luni la scăderea ratingului de ţară sub treapta recomandată investiţiilor.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.