Eveniment

România, percepută ca o ţară mai riscantă de străini

România, percepută ca o ţară mai riscantă de străini

Autor: Andreea Neferu

06.07.2012, 00:05 315

Tensiunile politice au început să se reflecte şi asupra CDS-urilor, după ce costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS) au urcat la 400 de puncte de bază de la 390 de puncte anterior. Deocamdată CDS-urile nu au fost la fel de afectate precum cursul de schimb, ieri fiind prima zi în care acestea au crescut după declanşarea turbulenţelor politice pe pe piaţa locală.

Evoluţia CDS-urilor este cu atât mai importantă cu cât guvernul vrea să emită în trimestrul al treilea obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi să reducă finanţarea de pe piaţa locală, aşa cum spunea în mai Cristian Sporiş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. România a atras până acum circa 36 de miliarde de lei de pe piaţa locală şi îşi menţine intenţia de a plasa până la 2,5 miliarde euro (3,2 miliarde dolari) pe plan internaţional în acest an, în funcţie de condiţiile de pe pieţe.

"CDS-urile se duc în sus, nu ne mai putem împrumuta de pe pieţele externe", spune un trader din piaţă.

Având în vedere că CDS-urile au ajuns la 400 de puncte de bază, înseamnă că la fiecare milion de euro împrumutat, statul român trebuie să plătească 40.000 de euro pentru a asigura datoria împotriva riscului de neplată.

România are una dintre cele mai ridicate rate ale CDS-urilor la nivel regional, fiind depăşită doar de Ucraina şi Croaţia. CDS-ul vecinilor din sud, bulgarii, se situa ieri la 300 de puncte de bază, în timp ce în cazul Poloniei nivelul CDS-urilor se ridica la 200 de puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO