Eveniment

Romania, mai competitiva decat crede?

16.05.2003, 00:00 10

Economia romaneasca ocupa locul 23 in randul statelor si regiunilor cu peste 20 de milioane de locuitori incluse intr-un clasament al competitivitatii   mondiale realizat de catre Institutul International pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Lausanne, Elvetia. Pentru prima data inclusa in acest clasament, Romania este situata inaintea Poloniei.
Conform celei mai recente editii a clasamentului, cea mai competitiva economie din lume a fost, anul trecut, cea a Statelor Unite, cu un indice de 100.
Autorii raportului plaseaza Romania la un indice de 33,6% din competivitatea primului clasat.
Indicele de competitivitate este determinat prin analiza unui numar de 321 de criterii, grupate in patru categorii.
Prima dintre acestea este cea a performantei macroeconomice, la acest capitol Romania ocupand pozitia 26. Cea de-a doua categorie - gradul de orientare al politicilor economice spre competitivitate - plaseaza Romania pe locul 24, in vreme ce gradul de performanta al intreprinderilor o situeaza pe 22.
La cea de-a patra categorie - calitatea educationala, tehnica si stiintifica a resurselor umane pentru satisfacerea cerintelor afacerilor - Romania ocupa locul 20.
Economia americana este urmata, in cadrul categoriei tarilor cu peste 20 de milioane de locuitori, de Australia si Canada, in vreme ce dintre statele candidate la Uniunea Europeana, Polonia se situeaza pe locul 27, iar Turcia pe 25. Rusia se afla pe pozitia 26.
Stephane Garelli, directorul proiectului, spune ca presiunea in directia slabirii dolarului va continua, avand in vedere ca datoria externa a SUA este estimata sa creasca la 3.000 miliarde de dolari. "Economia americana va deveni un consumator masiv de credite de pe pietele internationale. Ca urmare, va fi mai dificil pentru tarile in dezvoltare sa obtina capital, pentru ca SUA vor absorbi o mare parte din resursele financiare internationale", crede Garelli.
In cadrul categoriei statelor si regiunilor cu o populatie de sub 20 de milioane de locuitori, clasamentul competitivitatii include pe prima pozitie Finlanda, urmata de Singapore si Danemarca. Dintre tarile care vor adera la Uniunea Europeana, Estonia se afla pe locul 17, Cehia pe 21, Ungaria pe 23, Slovacia pe 27, iar Slovenia pe 28.
Clasamentul - care a fost publicat pentru prima data in anul 1989 - cuprinde in actuala editie un total de 59 de tari. IMD este unul dintre furnizorii majori din lume de servicii de management educational.
Un alt clasament al competitivitatii este realizat de Forumul Economic Mondial. In cea mai recenta editie a acestuia, publicata in luna februarie a anului curent, Romania se situa pe pozitia 66 din 80, in scadere cu zece locuri fata de anul anterior. Statele Unite si Finlanda se situeaza si in aceasta ierarhie pe primele pozitii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO