Eveniment

România devine o forţă economică în Balcani şi regiune. „Dacă avem o economie care începe să conteze mai mult, devine imperios necesar şi pentru OCDE, de exemplu, să nu mai ignore această economie, devine ridicol şi pentru ei.”

România devine o forţă economică în Balcani şi...

Autor: Răzvan Botea

19.12.2023, 19:00 3600

♦ Economia României va ajunge în 2024 la 350 mld. euro şi este deja pe locul al doilea în Balcani şi în regiune, după Polonia, dar în faţa Greciei şi Cehiei.

PIB-ul exprimat în termeni nominali, care exprimă practic puterea economică brută a unei ţări, ar urma să ajungă la 350 mld. euro în 2024, conform prognozei guvernului de la Bucureşti. Cifra plasează România pe al doilea loc în Balcani şi regiune, după Polonia, care are o economie dublă. PIB-ul României, de 350 mld. euro în 2024, este mai mare decât al Bulgariei (100 mld. euro), Ungariei (205 mld. euro) sau chiar Cehiei (240 mld. euro).

Cifra nu este nerealistă nici în ochii analiştilor financiari independenţi de guvern. Potrivit calculelor ZF, PIB-ul de 350 mld. euro anul viitor va putea fi atins şi cu prognozele de creştere economică al FMI (2,7%) sau ale Comisiei Europene (3,1%), dacă inflaţia rămâne relativ sus şi cursul de schimb leu-euro rămâne stabil.

Creşterea atrage creştere mai departe, spune Aurelian Dochia, profesor de economie, dar ar trebui să atragă mai mult atenţia instituţiilor internaţionale, precum Comisia Europeană sau OCDE (Organizaţia pentru Comerţ şi Dezvoltare Economică).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO