Eveniment

Romania, destinatia favorita a investitorilor

17.06.2008, 19:22 15

Romania ocupa primul loc in topul destinatiilor pentru investitii alaturi de Polonia, cele doua tari avand alaturi de Rusia si Bulgaria cele mai bune climate de afaceri din regiune, potrivit unui sondaj realizat in randul a 400 de grupuri internationale de Reuters si banca austriaca Oesterreichische Kontrollbank (OeKB).
"Circa 46% din noile proiecte de investitii din Europa Centrala si de Est vor fi implementate in aceste patru tari", spun autorii sondajului mentionand ca in zona sunt anuntate aproape 140 de investitii noi in lunile urmatoare. Astfel, 14% dintre respondenti s-au aratat interesati sa investeasca in Romania, procentul fiind similar cu cel obtinut de Ucraina. Pe locurile urmatoare
s-au situat Bulgaria, cu 10% si Rusia, cu 8%.
In ceea ce priveste calitatea mediului de afaceri, in trimestrul al doilea Romania a detronat Polonia si a urcat pe locul al doilea in clasamentul din regiune, dupa Rusia. Cel mai dificil climat de afaceri se mentine ca si in primul trimestru in Ungaria.
Sentimentul investitorilor ramane pozitiv pentru Europa Centrala si de Est, potrivit celor 400 de companii internationale care au participat la sondaj.
"Respondentii cred ca economia Europei Centrale si de Est va fi doar marginal afectata de turbulentele financiare internationale. Desi ponderea parerilor optimiste
s-a diminuat fata de luna ianuarie, sentimentele raman pozitive. Un procent de 43% dintre cei intervievati considera ca situatia economica se va imbunatati in regiune, fata de 9% pareri contrare", se spune in studiu. Raspunsurile reflecta intentiile investitorilor de a-si extinde investitiile existente, desi proportia este mai redusa decat in sondajul anterior. Rezultatele sondajului arata ca, in ceea ce priveste sectoarele de activitate, cel al asigurarilor are cea mai buna evolutie, iar pespectivele sunt incurajatoare.
"Domeniul asigurarilor ofera oportunitati de investitii interesante. Asa cum arata analiza pietelor facuta de OeKB, industria asigurarilor avanseaza rapid la nivelul Uniunii Europene, avand rate de crestere dinamice. In paralel, dezvoltarea sectorului imobiliar va determina o cerere in crestere pentru produsele de asigurare", se mai arata in studiu. Referitor la sectorul bancar, investitorii au adoptat o atitudine mai rezervata, nu atat pe fondul evolutiei institutiilor locale, cat mai degraba ca urmare a contextului international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO