Eveniment

România este la coada clasamentului UE după contractele de muncă part-time sau pe perioadă determinată. În 2022, contractele de muncă part-time sau pe perioadă determinată reprezentau 3,3% din totalul contractelor de muncă din România, a treia cea mai mică valoare din Uniunea Europeană

România este la coada clasamentului UE după contractele...

Autor: Ramona Cornea

28.08.2023, 16:20 179

♦ Media europeană este de 17%.

România este pe ultimele locuri în clasamentul Uniunii Europene după ponderea contractelor de muncă part-time sau pe perioadă determinată. Astfel, în 2022, contractele de muncă part-time sau pe perioadă determinată reprezentau 3,3% din totalul contratelor de muncă din România, a treia cea mai mică valoare din Uniunea Europeană, con­form datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Contractele part-time şi contractele pe o perioadă determinată pot fi considerate sunt instrumente eficiente de a măsura dinamismul pieţelor muncii. Ţările mai dezvoltate, precum Olanda, Austria şi Germania, au ponderi care trec de 27%, iar Olanda, care este şi liderul clasamentului, are mai mult de 38%.

De asemenea, munca în regim part-time poate fi un indicator al nivelului de evoluţie al unei pieţe a muncii, având în vedere că de multe ori acest tip de contract este încheiat de specialişti care vor să-şi rotunjească veniturile, de IT-işti care lucrează în mai multe proiecte simultan sau de studenţi sau tineri care încă nu au absolvit o şcoală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO