Eveniment

Romania cere UE cresterea mai rapida a platilor la hectar

03.09.2008, 19:06 20

Romania solicita in dezbaterea privind modificarea politicii agricole europene o crestere mai rapida a subventiilor in noile state membre, amanarea introducerii unor norme de bunastare a animalelor si aplicarea de masuri compensatorii pentru fermierii din anumite zone.
"Am sustinut o crestere mai rapida a platilor la hectar (...) Comisia a spus in mai multe randuri ca nu-si asuma riscul de a mai modifica bugetul, astfel ca am venit cu o propunere alternativa. In cazul in care nu se gasesc resurse bugetare pentru o crestere mai rapida, din 2009, sa se dea posibilitatea de acordare din bugetul national a platii complementare la un nivel mai ridicat sau posibilitatea de a transfera fonduri de la dezvoltare rurala pentru a acoperi aceasta crestere", a spus ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
Pe langa plata unica la hectar, fermierii primesc si o plata complementara de la bugetul de stat. Romania poate folosi fonduri pentru dezvoltare rurala pentru a finanta platile complementare, timp de trei ani de la aderare, si a solicitat mentinerea acestei optiuni si dupa 2009.
O alta propunere de modificare a PAC care vizeaza subventiile este eliminarea platilor cuplate de productie. In prezent fermierii primesc un sprijin decuplat de productie (plata unica pe hectar sau pe ferma), dar si o serie de subventii care depind de nivelul productiei.
Politica Agricola Comuna (PAC) trece printr-un proces de restructurare, pentru care au fost incepute consultari din luna noiembrie a anului trecut, dupa ce Comisia Europeana a prezentat un proiect de reforma.
In urma pozitiilor exprimate de statele membre, inclusiv Romania, CE a prezentat in iunie un pachet de propuneri legislative menite sa inlocuiasca / modifice principalele regulamente de functionare a PAC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO