Eveniment

Romania, ajutata de vecini dupa oprirea centralei de la Cernavoda

30.03.2004, 00:00 28



Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, care asigura 11% din productian interna de electricitate, a fost oprita duminica seara in urma unei defectiuni intervenite la calculatorul care asigura functionarea reactorului. Astfel, Romania a fost nevoita sa apeleze in cursul noptii de duminica spre luni la un ajutor energetic de avarie din partea Bulgariei, Serbiei si Greciei, in conditiile interconexiunii existente intre sistemele energetice ale acestor state, potrivit reprezentantilor Transelectrica, operatorul de sistem si de transport al sistemului energetic national.



Pentru a compensa deficitul de putere creat in sistem, Transelectrica a apelat la rezerva interna de putere, fiind pornite ieri cate un grup energetic de 330 MW de la centralele Turceni si Rovinari, respectiv un grup de 315 MW de la Isalnita. Reprezentantii Transelectrica afirma ca oprirea a avut loc "intr-un context dificil", dat fiind ca multe grupuri termoenergetice nu functionau la acel moment, iar pe Dunare si pe Olt s-au inregistrat debite mari, care impuneau functionarea in permanenta si la maxim a hidrocentralelor de pe aceste cursuri de apa.



Repornirea reactorului se poate face dupa cel putin 36 de ore, potrivit procedurilor specifice, precizeaza oficialii Transelectrica.



Aceasta este a doua oprire a centralei de la Cernavoda in mai putin de sapte luni, dupa ce puternica seceta din lunile de vara a dus la iesirea din sistem a producatorului Nuclearelectrica, ce opereaza centrala. Pentru fiecare zi in care "sta", centrala de la Cernavoda pierde intre 12 si 15 miliarde lei (peste 300.000 euro), potrivit unor calcule sumare.



Unitatea I de la Cernavoda este operationala din 1996. Centrala de la Cernavoda este prevazuta cu cinci reactoare nucleare de tip CANDU, de conceptie canadiana. In acest moment, se deruleaza lucrarile pentru finalizarea Unitatii II si se cauta variante de finantaare fara garantia statului pentru Unitatea III.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO