Eveniment

Romania a trimis FMI scrisoarea de intentie

29.06.2004, 00:00 11

Autoritatile romane au transmis, la sfarsitul saptamanii trecute, conducerii Fondului Monetar International (FMI), scrisoarea de intentie pentru viitorul acord, care va fi discutat de institutia financiara internationala la 7 iulie, a declarat ieri ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
"Memorandumul a fost aprobat in Guvern saptamana trecuta. Toate preconditiile sunt indeplinite. Mai ramane ginalizarea pachetului legislativ in domeniul justitiei, care are ca termen 30 iunie, si care urmeaza sa fie adoptat de Parlament in cateva zile", a afirmat Tanasescu.
El a precizat ca acordul cu FMI cuprinde, pentru prima data, o astfel de componenta de reforma legislativa, solicitata de reprezentantii statelor membre UE in Consiliul Directorilor FMI.
Prima revizuire a acordului va avea loc la sfarsitul lunii iulie, atunci cand vor fi disponibile si primele date preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului.
Negociatorul-sef al Romaniei cu FMI, Neven Mates, si-a incheiat mandatul, inlocuitorul sau urmand sa fie un  belgian.
Raportul echipei FMI va fi discutat in board-ul institutiei in luna septembrie sau la inceputul lunii octombrie.
Printre obiectivele programului, intins pe o perioada de 24 de luni, se numara reducerea inflatiei la 4% in anul 2006, fata de 6% anul viitor si 9% in acest an.
De asemenea, deficitul de cont curent va fi diminuat de la 5,8% din PIB anul trecut la 5,5% din PIB in acest an, iar deficitul bugetar va scadea de la 2,4% la 2,1% din PIB. Cresterea economica pentru urmatorii doi ani este prevazut sa atinga o medie de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO