Eveniment

România a primit undă verde de la Banca Mondială să ia 1 mld. euro. Creşterea economică din 2013 intră deja în malaxorul ajustărilor. Reformele structurale întârzie

România a primit undă verde de la Banca Mondială să ia 1 mld. euro. Creşterea economică din 2013 intră deja în malaxorul ajustărilor. Reformele structurale întârzie

De la stânga la dreapta: Hans Timmer - director, Banca Mondială, Gallina Andronova - Vincelette - senior economist, Banca Mondială, François Rantrua - director de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Claudiu Doltu - secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Ionuţ Dumitru - preşedintele Consiliului fiscal. Foto: Banca Mondială

Autor: Claudia Medrega

18.01.2013, 00:07 943

Comisia Europeană prognoza în toamna anului trecut o creştere a PIB de 2,2% pen­tru 2013, iar FMI vedea po­sibil chiar un avans de 2,5%. Cel mai probabil, în perioa­da următoare, atât Comisia, cât şi FMI vor veni cu noi estimări, apropiate de cifra avansată de Banca Mondială, având în vedere reve­nirea economică lentă la nivelul regiunii.

Analiştii băncilor comerciale sunt mai pe­simişti, modificându-şi prognozele de PIB spre 0,5-1,5%, în timp ce autorităţile ro­mâne au avansat o estimare de creştere eco­nomică de 1,8%, apropiată de cea a BERD.

"Principala cauză a ajustării prog­no­zei PIB este situaţia din Europa. Vedem că zona euro este în recesiune şi, inevi­ta­bil, vor fi implicaţii şi pentru România. Creş­te­rea econo­mică, peste tot în noile sta­te mem­bre ale Uniunii Euro­pene, este mai mi­că, mergând, pe medie, spre 1%. Cre­dem că prognoza de 1,6% pen­tru Ro­mânia este uşor conservatoare şi nu luăm în cal­cul o creştere economică mai mică", a declarat Cătălin Păuna, eco­no­mistul-şef al biroului Băncii Mondiale de la Bucureşti. El a fost prezent la o confe­rinţă organizată ieri la ASE, care a avut ca temă perspec­tivele de creştere econo­mică la nivel global.

Cererea internă, investiţiile publice şi pri­vate şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fon­durilor europene ar urma să fie princi­pale­le motoare de creştere în acest an pentru România. Şi anul trecut s-a con­turat un trend de ajus­tare a prognozelor pri­vind creşte­rea eco­no­mică, având în ve­dere contextul extern ten­sionat şi încetinirea comerţului extern. Ni­mic nu mai poate fi si­gur în aceste vremuri atât de complicate.

Pentru întregul an 2012, atât analiştii băn­cilor, cât şi instituţiile financiare interna­ţio­na­le şi-au ajustat prognozele privind creşterea eco­nomică, ultimele estimări fiind incluse în inter­valul 0-0,6%, fără să fie exclus scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ. Banca Mondială in­dică acum un plus al PIB de 0,6% pentru 2012.

Banca Mondială recomandă noilor state mem­­bre ale UE, inclusiv României, poli­tici ma­cro pru­dente care să dea încre­de­re pieţelor fi­nan­cia­re - respectiv cali­bra­rea eforturilor de con­so­li­dare fiscală pent­ru a susţine creş­terea eco­no­mi­că, po­litici pentru sectorul finan­ciar ca­re să asi­gure stabilitatea siste­mu­lui şi accesul de­bi­torilor viabili la credit şi po­li­tici monetare efi­ciente pentru care să asi­gu­re buffere împo­tri­va şo­curilor externe, după cum a declarat Gal­lina Vincelette, se­nior eco­nomist la Banca Mon­dia­lă. Totodată, in­sti­tu­ţia financiară susţi­ne implemen­tarea unor reforme structurale ca­re să ajute la de­pă­şirea provocărilor fiscale, fi­nan­cia­re, de­mografice şi legate de piaţa muncii şi ca­re să am­plifice potenţialul de creştere.

Board-ul Băncii Mondiale a aprobat în iu­nie 2012 acordarea unui împrumut de 1 mld. euro către statul român pen­tru po­li­tici de dez­vol­tare, cu opţiune de amâ­na­re a tragerii.

România a îndeplinit precondiţiile con­veni­te cu Banca Mondială, astfel că săp­tămâna tre­cută a devenit disponi­bi­lă linia de credit de 1 mld. euro at­aşată pro­gra­mului de re­forme agre­at în pri­mă­va­ra anului trecut, a decla­rat Fran­çois Ran­trua, coun­try manager la Banca Mon­dială. Împrumutul are ata­şat un pachet de re­for­me în energie, fi­nanţe publice şi sănătate.

Reformele struc­tu­rale şi creşterea ab­sorb­ţiei fondurilor europene sunt două dintre soluţiile care ar putea să ducă îm­bu­nă­tăţirea potenţialului creş­terii econo­mi­ce, potrivit lui Ionuţ Dumitru, pre­şe­dintele Consiliului fiscal.

El a adus în dis­cu­ţie reforma din sec­torul sanitar şi învă­ţă­mânt, reforma com­paniilor de stat, îm­bu­nă­tăţirea colec­tării taxelor şi creşterea efi­cienţei cheltuielilor.

FMI, Comisia Euro­pe­ană şi Banca Mon­dia­lă au continuat ieri dis­cuţiile, fiind pre­zenţi la BNR şi la Guvern. Dacă unele ţinte sta­bilite pentru anul tre­cut, inclusiv obiectivul de deficit bu­ge­tar, au fost îndeplinite, România are şi res­tanţe, calen­darul de pri­va­tizări şi termenele stabilite pentru selecţia ma­nagerilor privaţi fiind decalate.

În condiţiile în care Guvernul va cere o pre­lungire cu 3-5 luni a termenelor din acor­dul cu FMI pe reforme structurale, după cum a de­cla­rat premierul Ponta, automat s-ar putea pre­lungi acordul ac­tual stand-by preventiv - care ar fi trebuit să fie finalizat la sfârşitul lunii mar­tie - şi ar putea fi decalată eli­be­rarea ultimelor două tranşe de bani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO