Eveniment

Roger Federer a câştigat al 9-lea titlu la Basel după o partidă spectaculoasă cu Marius Copil

Roger Federer a câştigat al 9-lea titlu la Basel după...

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

28.10.2018, 17:50 127

Roger Federer, locul 3 ATP, a câştigat, duminică, cel de-al nouălea trofeu la Basel, după ce l-a învins pe Marius Copil, locul 93 ATP, scor 7-6 (5), 6-4. Românul va urca însă de luni în top 60 ATP, în urma acestei performanţe de excepţie. 

În primul set, Roger Federer a servit primul şi a câştigat primul game la zero, însă Marius Copil a stat bine în meci, a returnat serviciile, a beneficiat şi de o dublă greşeală a elveţianului şi a făcut break foarte devreme în meci, cu un serviciu de nu mai puţin de 234 km/h. Elveţianul a revenit însă în cel de-al treilea game, când la 30-30, mingea trimisă de Marius Copil pe backhand a lovit banda fileului şi a căzut în terenul lui. Federer a avut atunci prima şansă de break şi a fructificat-o imediat, egalând. Fostul lider mondial şi-a câştigat apoi uşor serviciul, iar de la 3-1 pentru Copil scorul s-a făcut 4-3 în favoarea lui Federer. Ambii jucători şi-au menţinut la cote înalte serviciul, iar primul set s-a decis la tie-break, câştigat de Federer.

Marius Copil şi-a început setul doi la serviciu şi l-a câştigat repede cu un as, al treilea din game şi al zecelea din întreg meciul. A continut cu un serviciu extrem de puternic şi a reuşit şi în debutul celui de-al doilea set să facă break foarte devreme, conducându-l pe Roger Federer cu 3-0. La 3-1, românul a salvat şi două mingi de break şi, deşi a făcut două greşeli neforţate pe propriul serviciu, a continuat să servească puternic şi a închis game-ul cu un as. La 4-2, românul a reuşit o lovitură spectaculoasă după un raliu impresionant cu fostul lider mondial, încheind punctul cu un lob din demivoleu, lovitură folosită des chiar de Federer. Elveţianul a profitat însă imediat de şansa de break, a închis punctul la fileu, cu o lovituă de dreapta în cross şi a egalat la game-uri, 4-4, cu un voleu stop de manual. Experienţa şi-a spus cuvântul, Federer a mai reuşit un break, iar de la 4-1 pentru Copil s-a făcut 5-4 pentru Federer. Fostul lider mondial şi-a câştigat apoi serviciul şi a încheiat meciul.

Este pentru a noua oară când Roger Federer este campion la Basel, pe arena din localitatea sa natală, acolo unde a fost copil de mingi.

A fost pentru prima oară când Marius Copil l-a înfruntat pe Roger Federer, considerat cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor. Singurul român care a reuşit să-l învingă pe elveţian într-un meci oficial rămâne Andrei Pave, antrenorul lui Marius Copil, în urmă cu 18 ani, la Hamburg.

Marius Copil va urca însă de luni, în urma acestei performanţe de excepţie, nu mai puţin de 33 de locuri, intrând în Top 60 ATP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO