Eveniment

Rodica Stanoiu, audiata in dosarul Rompetrol

22.03.2006, 00:00 12

Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu s-a prezentat ieri dupa-amiaza la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru audieri in legatura cu cazul ordonantei privind datoriile Petromidia.

Rodica Stanoiu, care a fost chemata in calitate de martor, a venit la parchet insotita de avocata ei.

In acest caz au mai fost audiati fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu, fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea, fostul sef al APAPS Ovidiu Musetescu si secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor, chestorul general Nicolae Berechet, precum si fostul ministru pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar.

In acelasi caz, urmeaza sa fie audiat si fostul premier, Adrian Nastase, precum si Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei.

Luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a solicitat ca Ministerul Public sa comunice oficial acuzele care se aduc fostilor ministri PSD in dosarul Rompetrol, considerand ca citarea acestora "intr-un carusel nesfarsit" la Parchet este un lucru nepermis.

Actul normativ a fost emis de Guvern in 24 octombrie 2003 si a stabilit transformarea datoriei istorice la buget a rafinariei Petromidia, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati, in obligatiuni cu maturitate de sapte ani.

Concret, ordonanta - semnata de premierul Adrian Nastase si contrasemnata de fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu si fostul ministrul al economiei Dan Ioan Popescu - a stabilit regimul juridic al creantelor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere, datorate si neachitate de catre SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, la data de 30 septembrie 2003.

Astfel, in termen de cel mult 40 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, Rompetrol Rafinare - la solicitarea Ministerului Finantelor Publice - urma sa decida asupra emisiunii de obligatiuni care sa fie subscrise si varsate de stat. Valoarea emisiunii de obligatiuni trebuia sa fie egala cu valoarea obligatiilor datorate bugetului de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO