Eveniment

Rocar: de la lichidare judiciara, la cea voluntara

30.07.2003, 00:00 40



Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) incearca sa obtina in instanta transformarea procedurii de lichidare judiciare a societatii Rocar Bucuresti, in lichidare voluntara, varianta care va permite vanzarea companiei ca un tot si nu pe bucati.



"Va fi convocata o Adunare Generala a Actionarilor in care, daca justitia va fi de acord, se va proceda conform legii, etapizat, la vanzarea companiei prin lichidare voluntara astfel incat sociatea sa nu fie prejudiciata si fragmentata. De asemenea, orice colaborare pe active va fi luata in calcul, dar nu oricum, evitand astfel ca Rocar sa fie vanduta bucatica cu bucatica de catre un eventual lichidator judiciar", a anuntat ieri Autoritatea.



APAPS a respins ieri acuzatiile aduse de liderii Blocului National Sindical (BNS) potrivit carora ar fi existat o serie de intentii de cumparare a Rocar pe care Autoritatea nu le-a luat insa in considerare.



"Ceea ce sindicatele numesc oferte de colaborare au fost de fapt niste intentii ale unor companii de a investi si chiar de a produce in aceasta uzina intr-o forma sau alta, ele nereferindu-se insa la achizitionarea pachetului de actiuni detinut de stat la aceasta societate. Acestea au vizat preponderent constructia de mall-uri, instrainarea unor active si in rare cazuri productia de autobuze", spune APAPS.



Institutia a reamintit faptul ca a lansat de trei ori la privatizare aceasta companie, dupa ce in prealabil a suspendat procedura de lichidare, insa nu a gasit cumparatori. Intentiile de participare la privatizarea Rocar, prezentate de unele societati, au fost analizate "de fiecare data cu seriozitate", sustine APAPS.



"A fost imposibil ca investitorii sa fie convinsi sa preia aceasta societate care are datorii totale de peste 600 miliarde de lei - aproximativ 20 de milioane de dolari. In momentul in care Autoritatea a facut cunoscute aceste datorii, toti cei interesati in a investi si a relansa aceasta societate s-au retras", mentioneaza APAPS.



Sindicatele de la Rocar au acuzat APAPS de "falimentarea concertata a societatii" sustinand ca uzina are comenzi, dar nu le poate onora din cauza blocajului financiar.



"Cineva, acolo, la APAPS, nu vrea sa mai producem. Au lansat zvonul ca suntem in lichidare, fara sa apara un document in acest sens, iar noi suntem goniti de la toate licitatiile. Rocar nu inseamna numai hale. Rocar inseamna totusi 24 hectare de teren", a declarat Lapadatescu.



In replica, Autoritatea sustine ca "este si a fost tot timpul preocupata de soarta Rocar pe parcursul ultimilor doi ani" si a atras atentia asupra faptului ca atitudinea sindicatelor poate "impieta in procesul de negociere cu justitia pentru admiterea lichidarii voluntare asa cum s-a intamplat si in trecut cand APAPS a incercat in trei randuri sa privatizeze societatea". miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO