Eveniment

Rocadă la vârf: Apple a devenit în 2023 pentru prima dată cel mai mare producător mondial de smartphone-uri ca volum, punând capăt celor 12 ani de domnie a Samsung ca lider al industriei

Rocadă la vârf: Apple a devenit în 2023 pentru prima...

Autor: Ştefan Stan

16.01.2024, 15:49 354

Apple a devenit în 2023 pentru prima dată principalul producător mondial de smartphone-uri în funcţie de volum, punând capăt celor 12 ani de domnie a Samsung ca lider al industriei, pe măsură ce consumatorii trec la telefoane cu preţuri mai mari.

Producătorul iPhone a fost anul trecut singurul mare producător de telefoane mobile care a înregistrat o creştere anuală a numărului de unităţi, potrivit grupului de cercetare IDC, livrările din 2023 crescând cu 3,7%, până la 234,6 milioane, devansând cele 226,6 milioane ale Samsung.

Această creştere a Apple a venit într-un an care a fost cel mai prost din ultimul deceniu pentru piaţa de smartphone-uri, cu livrări de dispozitive în scădere cu 3,2%, la 1,17 miliarde de unităţi, potrivit IDC.

Măsurată în funcţie de venituri şi profituri, Apple a fost mult timp principalul producător de smartphone-uri datorită dominaţiei iPhone-ului în segmentul de vârf al pieţei. Dar anul trecut a fost primul în care a fost lider şi în funcţie de volum.

Samsung, care se pregăteşte să lanseze în această săptămână modelul său emblematic Galaxy S24, a raportat o scădere de 13,6% a livrărilor anul trecut, în timp ce Huawei a recâştigat cotă de piaţă în China şi producătorii de telefoane Android mai ieftine au înregistrat o creştere mai puternică.

În special, producătorul chinez Transsion - ale cărui mărci Tecno, Infinix şi itel au făcut din el compania dominantă de smartphone-uri din Africa - a înregistrat anul trecut o creştere de 30,8%, ceea ce l-a plasat în top cinci, după Xiaomi şi Oppo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO