Eveniment

Rezoluţia privind accederea României în Schengen a fost aprobată în Parlamentul European. Decizia privind admiterea ar putea veni până la finalul anului

Rezoluţia privind accederea României în Schengen a...

Autor: Gabriel Pecheanu

18.10.2022, 13:35 1591

Parlamentul European a aprobat, marţi, Rezoluţia privind accederea României în Schengen. Decizia a fost luată cu 547 de voturi „pentru” şi 49 „împotrivă”.

„Rezoluţia privind accederea României în Schengen a fost votată cu 547 voturi pentru şi 49 împotrivă. Suntem tot mai aproape de atingerea acestui obiectiv naţional! Românii merită în Schengen”, anunţă eurodeputatul Eugen Tomac.

Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că rezoluţia votată de forul europarlamentar „îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârşitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023. Exista unanimitate în Parlament că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”.

Potrivit lui Nica, menţinerea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România are un impact negativ asupra principiului egalităţii şi nediscriminării în cadrul UE, precum şi asupra exporturilor şi importurilor din şi către ambele state membre şi asupra operaţiunilor de transport din şi către unele dintre cele mai mari porturi de marfă şi de pasageri din sudul Europei, generând pierderi ale profiturilor şi creşteri ale cheltuielilor.

Europarlamentarul Victor Negrescu anunţa marţi dimineaţă că rezoluţia este susţinută de zeci de eurodeputaţi din mai multe state membre.

„Textul rezoluţiei menţionează clar nevoia luării unei decizii anul acesta, faptul că cele două state îndeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani şi solicită Consiliului să adopte rapid această măsură, care să permită libera circulaţie pentru români şi bulgari. Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent şi constant. Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat şi PES activists România am militat în permanenţă, în ultimii ani, pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar susţinerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen, indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putinţă”, afirma Victor Negrescu.

Potrivit europarlamentarului român, formaţiunile extremiste sunt singurele care resping proiectul.

„Mă aştept la un vot covârşitor în favoarea României peste câteva ore, grupul extremiştilor fiind singura grupare politică care nu a susţinut rezoluţia şi care caută, aşa cum au făcut-o şi în plen, să blocheze aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Ar fi bine ca cei din ţară care se aliază cu astfel de formaţiuni, să explice public de ce vor să-i blocheze pe români”, a precizat Negrescu.

Decizia privind admiterea României în spaţiul Schengen ar putea fi luată până la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO