Eveniment

Rezerva valutara si inflatia trebuie aparate in orice conditii, a cerut FMI

11.06.2009, 21:23 21

Rezerva valutara a BNR nu trebuie sa scada pana la sfarsitul anului cu mai mult de 9 mld. euro fata de nivelul de 25,5 mld. euro de la sfarsitul lui 2008, adica sub 16,5 mld. euro. Acesta este spatiul de manevra permis bancii centrale prin acordul cu FMI pentru interventii de sustinere a cursului si eliberari de rezerve minime obligatorii ale bancilor.
In acelasi timp, Guvernul nu trebuie sa depaseasca deficitul bugetar stabilit la 24,3 mld. lei.
Odata cu incheierea acordului cu FMI, Romania s-a angajat sa adopte mai multe legi si sa respecte criterii legate de deficitul bugetar, inflatie si rezervele valutare, prima analiza a performantei implementarii programului urmand sa fie realizata pana in 15 septembrie.
In memorandumul tehnic publicat miercuri-seara de FMI si semnat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, se mentioneaza ca autoritatile anticipeaza o scadere severa a economiei in acest an, sperand ca masurile propuse in programul economic vor limita declinul.
Autoritatile romane au convenit la finele lunii martie asupra unui acord stand-by pe doi ani cu FMI pentru 12,95 mld. euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, UE, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 mld. euro.
Prima transa a finantarii de la FMI, de 5 mld. euro, a fost disponibila imediat dupa aprobare si a intrat in contul BNR, iar in septembrie, cand va fi operata prima analiza a modului de aplicare a programului ar urma sa intre in rezerva BNR si a doua transa a imprumutului de la institutia internationala.
Analiza FMI va fi realizata pe baza tintelor stabilite pentru sfarsitul lunii iunie, respectiv o scadere a rezervelor valutare cu cel mult 7,6 mld. euro si deficit bugetar de maximum 14,5 mld. lei. Rata anuala a inflatiei ar trebui sa se incadreze intr-un interval de plus/minus un punct procentual fata de nivelul central stabilit la 6,4%.
In conditiile in care tintele stabilite nu sunt respectate, autoritatile va trebui sa aiba consultari cu Fondul privind masurile care trebuie adoptate astfel ca programul sa poata continua. Premierul Emil Boc a anuntat recent ca Guvernul va solicita FMI pentru a utiliza in avans, in trimestrele II sau III, fondurile bugetare care ar trebui cheltuite in ultimul trimestru al anului pentru investitii, conform intelegerii privind deficitul bugetar.
Avand in vedere ca Romania intra in recesiune in acest an, relaxarea politicii fiscale pentru atenuarea efectelor crizei nu va mai fi posibila. Guvernul este decis sa mentina disciplina fiscala pe termen lung, recunoscand ca acesta este un element esential in reducerea dezechilibrului extern si mentinerea increderii investitorilor.
Finantele urmaresc realizarea unor deficite bugetare mai mici astfel ca in 2011 dezechilibrul fiscal sa coboare sub limita de 3% din PIB, avand in plan si elaborarea unei legi a responsabilitatii fiscale care va stabili, printre altele, bugetarea multianuala si limite privind rectificarile bugetare.
Companiile publice vor fi monitorizate si nu li se va mai permite sa acumuleze noi arierate, iar pe parcursul programului nu vor avea dreptul sa majoreze salariile daca vor inregistra pierderi.
O alta problema existenta in sectorul public este legata de sistemul de salarizare, sporurile avand o pondere ridicata din remuneratia totala. Pentru solutionarea acestei probleme autoritatile au promis ca vor aproba in acest an legislatia de restructurare a sistemului de salarizare in domeniul bugetar prin definirea unei grile unitare, sporurile urmand sa fie plafonate prin lege pentru orice functionar public.
In ceea ce priveste sistemul bancar romanesc, desi acesta este bine capitalizat, bancile ar trebui sa aiba o abordare prudenta si sa mentina capitaluri tampon solide, in contextul in care „perspectivele sunt extraordinar de nesigure".
Pe durata acordului cu FMI, bancile prezente pe piata locala vor trebui sa mentina solvabilitatea la peste 10%.
Puterile de interventie ale BNR vor spori astfel incat sa poata impune actionarilor sa majoreze capitalul social al bancii sau sa limiteze distribuirea de profituri.
In orice caz, inainte de introducerea oricarei reglementari privind bancile, Banca Nationala trebuie sa consulte expertii FMI.
Banca Centrala Europeana a recomandat insa BNR detalierea masurilor si conditiilor de penalizare a actionarilor de banci. Bancile straine care au semnat angajamentul de mentinere a expunerii pe Romania si de majorare a capitalului au primit la schimb un regim preferential temporar, subsidiarele lor urmand sa fie scutite de constituirea RMO pentru noile finantari atrase.
Un element crucial pentru asigurarea increderii in sistemul bancar este sistemul de garantare a depozitelor, suma aferenta depozitelor garantate urmand sa fie platita in 20 de zile, fata de trei luni in prezent.
Nivelul de garantare a depozitelor a fost majorat in octombrie 2008 la 50.000 de euro.
Pentru a intari si mai mult Fondul de Garantare, autoritatile vor suplimenta finantarea acestuia prin acces, daca va fi nevoie, la veniturile din privatizare pastrate in contul Trezoreriei de la BNR, care totalizeaza in prezent 11,6 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO