Eveniment

Rezerva valutara a BNR a scazut usor in martie, insa pe fondul unor iesiri record

Rezerva valutara a BNR a scazut usor in martie, insa pe fondul unor iesiri record

Click pentru imaginea marita

02.04.2008, 18:21 13

Rezerva valutara a BNR a coborat usor in martie, pentru a doua luna la rand, ajungand la 25,16 miliarde de euro. Nivelul este cu 84 de milioane mai scazut decat cel inregistrat in februarie.
Practic, in ultimele sapte luni rezerva valutara a BNR s-a stabilizat pe palierul de 25 de miliarde de euro, inregistrand in acest interval mai multe cresteri, dar si scaderi.
Fluctuatia din martie, desi redusa, a avut loc pe fondul unor fluxuri (intrari si iesiri) record.
Astfel, in luna martie BNR a inregistrat intrari de valuta in vistierie de 2,46 miliarde de euro. Acesta este cel mai ridicat nivel din august anul trecut, cand dealerii au pus volumul mare al intrarilor pe fondul unei interventii pe piata valutara.
BNR nu precizeaza detaliat structura intrarilor de valuta, insa acum precizeaza ca prima sursa "alimentarea contului Comisiei Europene", mentionand ulterior si traditionalele modificari ale rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale si veniturile obtinute din administrarea rezervei internationale.
Iesirile de valuta de la rezerva BNR au urcat insa la un nivel record de 2,54 miliarde de euro, fiind atribuite platilor in contul datoriei externe publice si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, dar si modificarilor rezervelor minime ale bancilor.
Spre deosebire de lunile precedente, Banca Nationala nu mai mentioneaza la capitolul iesiri platile facute catre Comisia Europeana. Totusi, banca centrala a anuntat la inceputul lunii martie ca platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor programate pentru luna trecuta se ridicau la 80 de milioane de euro.
Analistii si dealerii locali suspecteaza interventii ale BNR pe piata valutara, in cadrul carora ar fi vandut euro de la rezerva contra lei, pentru a tempera evolutia ascendenta a cursului. Totusi, aceste vanzari nu pot fi mai mari de cateva sute de milioane de euro, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO