Eveniment

Reducerea remiterilor si intarirea leului pot adanci deficitul extern

Reducerea remiterilor si intarirea leului pot adanci deficitul extern

Click pentru imaginea intreaga

21.08.2008, 19:19 20

Analistii estimeaza pentru finele anului un nivel al deficitului de cont curent comparabil cu cel din 2007 sau chiar sub 14% din PIB daca va continua tendinta de temperare a ritmului de crestere din prima jumatate a anului, cele mai mari riscuri de accelerare a dezechilibrului ramanad aprecierea leului, incetinirea exporturilor catre UE si reducerea remiterilor ca urmare a dificultatilor economice din regiune.
Deficitul comercial, care are o influenta determinanta asupra soldului contului curent, a avut o evolutie buna inca de la inceputul anului, cu ritmuri de crestere a exporturilor mai mari decat ale importurilor, favorizate in principal de cursul depreciat. Dar evolutia cursului nu este suficienta pentru a inversa trendul, deficitul urmand sa creasca si anul acesta.
"Ne asteptam in continuare la un deficit de cont curent de circa 14% din PIB in 2008. Pentru a pastra acest trend favorabil este esential sa nu asistam la o noua apreciere nefundamentata a leului, in conditiile in care cresterea salariilor peste productivitate duce la pierdere de competitivitate, iar recenta majorare a dobanzii de politica monetara poate contribui la aceasta", spune directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
O eventuala apreciere a leului ar scumpi exporturile si ar incuraja importurile, putand afecta nefavorabil dezechilibrul extern.
Stabilizarea deficitului comercial a fost generata si de imbunatatiri structurale la nivelul exporturilor, rezultat al investitiilor realizate.
Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank, spune ca daca trendul se va mentine si in urmatoarea parte a anului, vom vedea o imbunatatire la nivelul ponderii deficitului de cont curent in PIB, sub 14%.
Deficitul de cont curent a urcat in primul semestru cu 8,48%, la 7,98 mld. euro, avans mult mai redus decat in primul semestru al anului trecut, cand valoarea indicatorului s-a dublat.
O estimare mai pesimista are economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, care vede pentru finele acestui an un deficit de cont curent de 14,2% din PIB, respectiv 19,4 mld. euro, temperarea adancirii deficitului urmand sa rezulte in urma imbunatatirii balantei comerciale.
Un an agricol mai bun va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra deficitului de cont curent.
Analistii avertizeaza ca exista totusi riscul ca exporturile sa incetineasca in contextul in care zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, este de asteptat sa incetineasca substantial in contextul crizei financiare internationale.
"Exista o corelatie foarte puternica intre exporturile noastre catre zona euro si productia industriala din zona euro", explica Ionut Dumitru.
La randul lui, Dan Bucsa, directorul departamentului de cercetare al Bancpost, spune ca este foarte posibil ca deficitul de cont curent sa creasca spre sfarsitul anului, pe masura ce se semneaza noi contracte de import, cererea mai mare din preajma sarbatorilor de iarna determinand, de asemenea, cresterea importurilor.
"Cel mai mare risc de accelerare a deficitului de cont curent ramane insa incetinirea cresterii exporturilor catre UE - vizibila in ultimele luni - de la 20,8% in februarie la 16,8% in iunie", apreciaza Bucsa.
Totodata, reducerea ritmului de crestere a creditului, ce poate fi accelerata de introducerea de catre BNR a unor masuri administrative, ar putea avea ca efect reducerea vitezei de crestere a importurilor.
Nivelul deficitului va fi influentat si de evolutia remiterilor muncitorilor romani din strainatate, influentate de contractia activitatii si de dificultatile economice cu care se confrunta tarile din regiune, in special Spania si Italia.
Soldul transferurilor curente a urcat la sase luni la 2,69 mld. euro, comparativ cu 2,33 mld. euro in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels