Eveniment

Reducerea dobânzii de către BCE nu va stimula noi intrări de capitaluri

Reducerea dobânzii de către BCE nu va stimula noi intrări de capitaluri

Foto AFP

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.12.2011, 00:05 177

Decizia Băncii Centrale Europene de reducere a do­bânzii la 1% va antrena o creştere a diferenţialului dintre do­bânzile din România şi cele de acolo, însă fenomenul nu este de natură să stimuleze noi intrări de capitaluri în România având în vedere contextul economic european dificil, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Diferenţialul creşte, dar nu este de natură să atragă capitaluri suplimentare din cauza situaţiei din Uniunea Europeană. Nu există fonduri disponibile din cauza blocării pieţei financiare. Canalul financiar este alterat. Interes ar putea să existe, dar nu este manifestat", a explicat Croitoru la seminarul EU-Cofile organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.

În mod normal capitalurile sunt direcţionate spre pieţele unde sunt remunerate mai bine. BCE a decis ieri să reducă dobânda la 1%, minimul isto­ric la care s-a aflat din vara lui 2009 până la sfârşitul lui 2010, dând semnalul ieftinirii creditelor în euro. Decizia ar trebui să aibă un impact şi pe plan local, în condiţiile în care aproape două treimi din creditul pentru populaţie şi companii este în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO