Eveniment

Realitatea din Sănătate: 4.100 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi sau ficat. Anul trecut s-au făcut doar 306 transplanturi pe aceste organe în România. În Spania, lider pe transplanturi în Europa, s-au făcut 5.800 de transplanturi de organe anul trecut

Imagine din Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni

Imagine din Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni

Autor: Mirabela Tiron

18.04.2024, 15:00 453

România, la coada clasamentului în Europa la rata de transplanturi la un milion de locuitori dar şi la donare: „transplantul de organe reprezintă medicina de vârf, un indicator ce reflectă  eficienţa unui sistem de sănătate” Anul trecut s-au efectuat 318 transplanturi pe rinichi, ficat, cord şi plămâni, faţă de 314 transplanturi în anul anterior În Ungaria, cu o populaţie la jumătate faţă de cea a României, s-au realizat 369 de transplanturi.

4.100 de pacienţi aş­teap­tă în pre­zent pe liste pentru un transplant de rinichi sau ficat, în timp ce în centrele din ţară s-au realizat anul trecut doar  306 transplanturi pe aceste organe în România,  arată datele Agenţiei Naţionale De Transplant (ANT), instituţie publică, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, ce se ocupă de coordonarea activităţii  de transplant.

„Transplantul de organe, una din cele mai complexe proceduri medicale, reprezintă medicina de vârf şi un indicator al eficienţei unui sistem de sănătate: al pregătirii profesionale a personalului medical, infrastructurii de sănătate şi a organizării per ansamblu. Cea mai ieftină procedură, transplantul de rinichi, ajunge la 20.000 de euro”, a spus pentru ZF Tache Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO