Eveniment

Reacţia Patriarhului Daniel la decizia guvernului de a tăia finanţarea bisericilor: Renunţăm la salariile de la stat dacă statul dă înapoi proprietăţile BOR luate abuziv

Întrebat, după ce a sfinţit capela de la Penitenciarul Jilava, ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moş Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: "Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi".

PF Daniel a afirmat că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea "cu mâna întinsă la stat tot timpul", dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

"Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte", a mai spus PF Daniel.

În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016, prezentat de Ministerul Finanţelor. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei.

În proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevăzut că se asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unităţile cultelor recunoscute. Astfel, în proiect sunt prevăzute sumele pentru contribuţia statului la salarizarea personalului de cult, respectiv 315.084.000 leri, în creşte de la 278.298.000 de lei execuţia preliminată din acest an.

De asemenea, proiectul prevede şi sprijinirea de către stat a aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor ţării - cu 12.972.000 lei, precum şi finanţarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.

Potrivit documentului sinteză privind politicile şi programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2016 şi perspectiva 2017-2019, Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiective prioritare în 2016: sprijinirea construirii şi finalizării unor lăcaşuri de cult; sprijin financiar pentru salarizarea clerului; susţinerea cultelor în derularea unor programe sociale, educaţionale, caritabile de orientare socio-profesională şi formare continuă, în cooperarea cu autorităţile publice; sprijinirea unor activităţi de restaurare a spaţiului eclezial pentru promovarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice aflate în proprietatea cultelor; sprijinirea comunităţilor religioase de peste hotare; promovarea pluralismului religios şi a dialogului intereligios şi monitorizarea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniul libertăţii religioase.

Etichete: PATRIARH,BUGET,BISERICI

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.