Eveniment

Raport al think-thank -ului EPG: Trecerea la producţia de oţel verde la Galaţi ar putea lansa o economie verde locală, inclusiv prin producţia de energie regenerabilă şi de hidrogen

Raport al think-thank -ului EPG: Trecerea la producţia...

Autor: Răzvan Botea

04.03.2024, 08:00 1061

Trecerea la producţia de oţel verde la Galaţi ar putea lansa o economie verde locală, inclusiv prin producţia de energie regenerabilă şi de hidrogen, arată un raport al think-thank-ului Energy Policy Group (EPG) din Bucureşti.

„Liberty Galaţi a anunţat public planul său de decarbonizare care implică înlocuirea procesului BF-BOF (producţie de oţel cu cocs – n. red) cu DRI-EAF (producţie în cuptoare cu arc electric – n. red.), utilizând într-o fază de tranziţie gazul metan ca agent de reducere DRI, urmând ca acesta să fie înlocuit cu 100% hidrogen regenerabil până în 2030. Acest plan (planul „GREENSTEEL”) va fi implementat în paralel cu o dublare a producţiei de oţel, atingând 4.1 Mt de oţel lichid până în 2030. 

Compania a anunţat un planm de investiţii de 1 mld. euro pentru trecerea la producţia de oţel verde – Greensteel  - până în 2030. Într-o primă fază, principala sursă de energie pentru tranziţie va fi gazul, urmând ca ulterior, când infrastructura energetică din România o va permite, să treacă la folosirea de hidrogen verde.

Ziarul Financiar, împreună cu Liberty Galaţi, autorităţile locale şi unii dintre cei mai mari jucători industriali din România au dezbătut această temă anul trecut la Galaţi, în cadrul conferinţei ZF/Liberty Galaţi Green Valley – noul pol de investiţii pentru viitor

Galaţi poate deveni un centru pentru dezvoltarea hidroge­nu­lui, un „Green Valley“ al Europei, dar este nevoie de un cadru politic stabil pentru în­cu­rajarea investiţiilor pentru această tran­ziţie, de acces mai simplu la finanţare şi de colaborare între oficiali ai guvernului, in­vestitori, furnizori şi clienţi, au fost principalele concluzii ale conferinţei.

Raportul recent al EPG arată că pentru transformarea profundă a combinatului siderurgic conform planului Greensteel este necesară o mobilizare masivă pentru instalarea de capacităţi de energie regenerabilă, investiţii în producţia de hidrogen regenerabil şi asigurarea unei aprovizionări fiabile cu fier vechi. Consumul de electricitate al procesului de producţie de oţel lichid va creşte de zece ori, mai spun autorii.

„Dacă hidrogenul este produs domestic, vor fi necesare capacităţi suplimentare de energie regenerabilă de 6.35 GW, 136% din capacitatea totală instalată de energie solară şi eoliană la nivel naţional, în ianuarie 2024. Cererea de hidrogen regenerabil a Liberty Galaţi în 2030 va fi mai mare decât consumul întregii economii prevăzut în Strategia Naţională pentru Hidrogen, iar consumul de fier vechi al companiei va creşte de patru ori, ajungând la un necesar egal cu 80% din exporturile actuale de fier vechi ale României.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO