Eveniment

RAFO Onesti si-a incetat activitatea din lipsa de materii prime

10.05.2005, 20:10 22

RAFO Onesti, una dintre cele mai mari rafinarii din Romania, a incetat activitatea incepand din 19 aprilie, din lipsa materiilor prime, pana la rezolvarea problemelor cu care se confrunta compania, au anuntat ieri oficialii societatii.

RAFO a ramas fara titei si iese practic de pe piata rafinariilor din Romania, dupa ce in ultimele luni au procedat la fel si doua rafinarii mai mici - Astra Ploiesti, respectiv rafinaria Suplacu de Barcau.

Compania se afla intr-o situatie de blocaj financiar, in conditiile in care planul de reorganizare al RAFO nu se aplica, iar societatea este obligata la plata in avans a taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Fostul guvern a aprobat, in luna noiembrie a anului trecut, o ordonanta de urgenta care prevedea transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom Onesti, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii.

In luna decembrie, Cabinetul Tariceanu a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, aplicarea actului normativ. Executivul a luat aceasta decizie pentru a reevalua impactul pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv le au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate.

In primavara acestui an insa, deputatii au respins ordonanta de urgenta emisa de guvernul Nastase.

Balkan Petroleum, principalul actionar al rafinariei, a solicitat in toamna anului trecut varianta conversiei datoriilor in actiuni pentru a salva RAFO de la faliment.

Rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum.

Daca s-ar fi realizat conversia actiunilor, participatia Balkan Petroleum s-ar fi redus la 17,35%, iar Ministerul Finantelor ar fi devenit cel mai mare actionar cu un pachet de 35,4%.

Casa de comert Faber Invest& Trade ar fi urmat sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar fi adjudecat o cota de 9,92%.

VGB Oil ar fi controlat 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar fi avut 4,18 actiuni la Rafo.

Participatii mai mici de 1% ar fi revenit celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. Per total, pachetul controlat de stat s-ar fi ridicat la 40,45%.

In plus, actionarii RAFO anuntau planul unei fuziuni cu Carom Onesti pentru formarea platformei Moldova.

Schimbarea guvernului in urma alegerilor generale de anul trecut insa a dus la o rasturnare a situatiei RAFO, care fusese salvata de cabinetul Nastase prin transferarea unor datorii ale RAFO de circa 400 mil. $ catre AVAS in scopul valorificarii lor ulterioare.

Cazul RAFO este inca de la inceputul acestui an in atentia autoritatilor, care au operat deja o serie de arestari in acest dosar.

Toader Gaurean, fost director general al RAFO, si omul de afaceri Corneliu Iacobov, unul dintre fostii actionari in afacerea RAFO, sunt arestati in dosarul Rafo.

Corneliu Iacobov si Toader Gaurean sunt acuzati ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.

De asemenea, administratorii VGB - Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu - inculpati in dosarul Rafo - se afla in arest, fiind acuzati de catre procurori ca ar fi pagubit statul cu peste 1.300 de miliarde de lei in cazul RAFO. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO