Eveniment

Rafo a raportat pierderi de 103 mil. euro

19.05.2006, 00:00 18

Rafinaria Rafo Onesti a inregistrat la sfarsitul anului trecut o cifra de afaceri in valoare de 1,84 mld. lei (512,8 mil. euro), in scadere cu 20% in euro comparativ cu 2004.

"Cifra de afaceri a scazut din cauza pierderii unei parti din portofoliul de clienti, ca urmare a opririi activitatii de productie in perioada aprilie-mai 2005 si a migrarii acestora catre alti furnizori care au posibilitatea financiara de a comercializa marfa cu plata la termen", a declarat Marin Anton, directorul general al Rafo Onesti.

Pierderile nete ale companiei au scazut cu aproximativ 60% in perioada de timp analizata, atingand la sfarsitul anului trecut o valoare de 372,2 mil. lei (103,38 mil. euro).

Reprezentantii Rafo afirma ca o mare parte din pierderi din 2005 sunt cauzate de obligatia de a plati dobanzi si penalitati la datoriile istorice ale companiei, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte obligatii fiscale. Suma platita in 2005 a fost de aproape 159 mil. lei (44,16 mil. euro).

In primul trimestru din 2006, Rafo Onesti a obtinut un profit operational 10,6 mil. lei (2,97 mil. euro). Rafo estimeaza pentru 2006 o cifra de afaceri de un miliard de dolari, reprezentand o crestere in dolari de circa 57% raportat la cifra de afaceri din 2005. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei au anuntat un program de investitii in valoare de 55 mil. dolari (aprox. 42 mil. euro).

La inceputul acestui an, reprezentantii autoritatilor romane au afirmat, in cadrul consultarilor macroeconomice anuale cu FMI, ca sunt hotarati sa continue procedurile de lichidare a Rafo Onesti.

Dreptul de proprietate asupra Rafo este disputat de doua companii.

Calder A International (Olanda) a incheiat, in luna iulie a anului trecut, cu firma Balkan Petroleum (Marea Britanie) un contract de cumparare a pachetului de circa 97% din actiunile Rafo Onesti, detinute de BKP. Acordul nu a fost finalizat, deoarece Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit, in luna august a anului trecut, sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de BKP la Rafo Onesti. Pe de alta parte, AVAS a afirmat ca actiunile nu pot fi instrainate de BKP fara acordul sau, conform contractului de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO