Eveniment

Radiografia execuţiei bugetare în 2023: Guvernul Marcel Ciolacu a ratat încasări de 9 mld. lei din TVA şi de 4 mld. lei din impozit pe profit

Radiografia execuţiei bugetare în 2023: Guvernul Marcel...

Autor: Răzvan Botea

01.02.2024, 08:30 545

 A făcut „economii” la cheltuielile cu investiţiile din bugetul propriu şi la cheltuirea banilor din PNRR.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a încheiat 2023 cu o ratare de 20 mld. lei (4 mld. euro) faţă de ţinta de deficit bugetar la început de an. Cele mai mari probleme au venit din încasările de TVA, unde guvernul şi-a propus la început de an să încaseze 113 mld. lei şi a încasat 104, adică un minus de 9 mld. lei. De asemenea, companiile de stat, mai ales cele din energie, nu au performat la nivelul bugetat şi astfel s-a mai adăugat un minus de 6 mld. lei la veniturile realizate versus veniturile bugetate, arată analiza execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor.

Bugetul a fost croit la vremea respectivă de guvernul Ciucă, din aceeaşi coaliţie de guvernare, cu ministrul Adrian Câciu la cârma Finanţelor. Adrian Câciu este, din vară, ministru la fonduri europene. Guvernul şi-a bugetat la vremea respectivă veniturile pe o creştere economică reală  de 2,8%. Economia a mers mai prost decât aşteptările, cu un consum în încetinire sau chiar scădere în toamnă. Dacă s-a mai revigorat consumul în ultimele luni, rămâne de văzut, însă este clar că nu destul cât să aducă veniturile din TVA în grafic.

Nici impozitul pe profit nu a mers în parametrii aşteptaţi. Guvernul şi-a bugetat încasări de 33 mld. lei şi realitatea economică a adus numai 29 mld. lei la buget, în urma încetinirii consumului şi a economiei mai mult decât spera guvernul.

Veniturile din impozitul pe venit au crescut însă, impulsionate de modificările fiscale de la început de 2023, cum ar fi scăderea pragului la microîntreprinderi sau înăsprirea taxării pentru PFA-urile din IT, care puteau ascunde, de fapt, raporturi de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO