Eveniment

Quayle: Urmatoarele sase luni sunt decisive pentru integrarea Romaniei

05.09.2003, 00:00 15



Urmatoarele sase luni sunt decisive pentru integrarea Romaniei in UE in 2007 si autoritatile trebuie sa ia masuri urgente pentru reforma judiciara, administrativa si economica, a declarat ieri ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle.



"As vrea sa subliniez ca urmatoarele sase luni sunt cruciale pentru pregatirea Romaniei pentru aderare, pentru a putea fi siguri ca acest termen de inchidere a capitolelor va fi respectat, avand in vedere ca 2004 este un an electoral pentru Romania - vor avea loc alegeri locale, parlamentare, prezidentiale. De aceea, sunt esentiale, cred, reforma judiciara, reforma administrativa, liberalizarea economiei, privatizarea. Aceste reforme trebuie sa se intample cu adevarat, trebuie sa fie implementate in urmatoarele luni. Sunt increzator in faptul ca Guvernul Romaniei stie acest lucru si este hotarat sa puna in practica aceste reforme, dar perioada de timp este foarte scurta pentru indeplinirea obiectivelor", a spus Quayle.



Capitolele de negociere



Oficialul britanic spune ca in ceea ce priveste inchiderea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana, sectoarele cele mai dificile au ramas la final asa cum s-a intamplat si in celelate state candidate care vor fi primite in UE in 2004



"Exista inca domenii importante de negociat: agricultura, justitie si afaceri interne, energie, mediu inconjurator. Pentru a inchide acest capitole cu succes este nevoie de acele reforme in domeniile la care m-am referit: judiciar, administratie publica si economie. Aceste actiuni sunt importante pe termen lung, chiar dupa incheierea negocierilor de aderare", a spus Quayle.



El s-a declarat increzator ca negocierile se vor termina la timp, dar spune ca este nevoie sa se lucreze rapid in urmatoarea perioada.



"Sa nu uitam, insa, ca a deveni membru UE inseamna schimbari uriase pentru Romania. Este aproape ca o revolutie - ati avut o revolutie in 1989 si integrarea in Uniunea Europeana va fi un fel de revolutie care va schimba multe in stilul de viata din Romania. Pentru ca economia, agricultura vor suferi modificari", spune Quayle.



El sustine ca, pe termen lung, va fi o schimbare in bine, dar vor exista, inevitabil, probleme in acest proces de transformare. "Vor exista, cu siguranta, multi oameni care vor beneficia de pe urma schimbarilor si alti oameni care vor considera ca schimbarile nu le sunt favorabile. Ma refer la procesul de privatizare a intreprinderilor de stat, de exemplu, in care unele vor fi nevoite sa isi inchida portile si multi angajati isi vor pierde slujbele", a spus ambasadorul.



El considera ca este un lucru benefic pentru Romania, dar si pentru UE, pentru ca Romania va fi, dupa aderare, al saptelea stat (ca marime, populatie, numar de voturi in Consiliul European) intr-o comunitate de 27 tari. "Este una dintre tarile mari si are o piata mare, deci vom beneficia de pe urma integrarii Romaniei", a adaugal Quayle



Ce vor investitorii



Ambasadorul Marii Britanii spune ca, pentru a atrage investitori, Romania trebuie sa ofere un climat de afaceri prietenos, mai alea in conditiile in care exista o competitie intre tarile din regiune care ar dori sa atraga investitii, iar companiile merg intr-o tara unde spera sa obtina profit pe termen lung. "Din cate mi-au spus mie oamenii de afaceri, ei doresc stabilitate, certitudine a investitiilor (legile, regulile sa fie clare si sa se nu se schimbe mereu); transparenta - sa fie exact ceea ce scrie pe hartie si eficienta in administratia publica", a spus Quayle.



Marea Britanie este al doilea investitor ca marime, pe plan mondial, dupa Statele Unite. "In Romania este pe locul cinci, deci exista potential pentru a face mai mult. Avem deja investitii semnificative aici, estimate la 650 milioane de dolari, din partea unor companii importante: Shell, GlaxoSmithKline, Eurofarm, Unilever, iar in ultimul timp a crescut numarul IMM-urilor venite pe piata romaneasca, in special in industria textila. Eu fac tot posibilul pentru a ajuta si a-i incuraja pe investitori sa prospecteze piata din Romania", a mai spus oficialul britanic.



El a adaugat ca, in plus, trebuie rezolvata si problema coruptiei. "Problema coruptiei, trebuie combatuta si Guvernul a inceput sa faca eforturi in acest domeniu - prin legislatia adoptata si dezbaterile, din ce in ce mai multe, pe aceasta tema, ceea ce inseamna ca se schimba mentalitatile. Va dura ceva timp, coruptia exista peste tot in lume, exista si in Marea Britanie si ma bucur ca acum Guvernul roman recunoaste problema si a inceput sa o rezolve", a spus ambasadorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO