Eveniment

PwC: Romania, Bulgaria si Serbia reprezinta triunghiul de aur pentru investitii

27.06.2008, 19:40 27

Romania ocupa pozitia a saptea intr-un top al celor mai atractive destinatii pentru firmele de productie si locul al patrulea in ceea ce priveste proiectele de investitii din domeniul serviciilor, intr-un clasament care cuprinde 20 de tari emergente, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).
Romania, Bulgaria si Serbia sunt considerate de analistii PwC "triunghiul de aur", fiind clasate printre primele sapte pozitii la ambele categorii ale clasamentului.
"Acest lucru confirma ca atractivitatea destinatiilor pentru investitii nu este determinata doar de nivelul PIB-ului pe cap de locuitor. Acest indicator este important, dar nu este suficient. In cazul Bulgariei si Romaniei, recenta aderare la UE a determinat reducerea riscurilor de tara, mai ales a celor politice, ceea ce a dus la obtinerea unor indici superiori", se spune in document.
Prima editie a topului a fost elaborata anul trecut, iar Romania a fost inclusa in 2008 in clasament, realizat pe baza unor indici calculati in functie de raportul dintre riscurile si beneficiile pe care le ofera tarile respective.
Indicii pe o scala de la 0 la 100 reflecta valoarea capitalului generat de fiecare dolar investit. Astfel, Romania a obtinut un indice de 85 in ceea ce priveste investitiile din domeniul productiei, depasind Polonia si China cu un indice de 81, Rusia - 79, Turcia - 83 si s-a plasat in urma Bulgariei, aflata pe a doua pozitie in clasament.
Cea mai atractiva tara emergenta pentru firmele de productie este Egiptul, cu un indice de 95. Pe locul al treilea se pozitioneaza Serbia cu 88, urmata de India cu 86, Vietnam si Peru cu 85.
Indicele obtinut de Romania in functie de gradul de atractivitate pentru firmele de servicii este de 93, plasandu-se pe locul patru dupa Polonia si Chile cu 95, si Rusia (93). Valori sub nivelul indicelui obtinut de Romania au fost inregistrate de state precum Bulgaria, Slovacia, Serbia, Brazilia, China, India.
"Romania s-a plasat pe pozitia a patra datorita in mare parte nivelului ridicat al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, fata de standardele din tarile emergente. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, economia romaneasca a crescut rapid, iar Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a avansat in acelasi ritm. Romania se transforma gradual dintr-o sursa de forta de munca ieftina pentru productie spre o destinatie atractiva pentru companiile de servicii focusate pe nevoile unei piete interne in crestere", apreciaza autorii clasamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO