Eveniment

Puternicul finanţator Jacob Rothschild a murit la vârsta de 87 de ani. Povestea vieţii „fiului rătăcitor”, care în urmă cu 45 de ani a întors spatele celebrei dinastii bancare Rothschild pentru a-şi urma propriul drum

Puternicul finanţator Jacob Rothschild a murit la...
27.02.2024, 15:08 2461

Finanţatorul şi filantropul Jacob Rothschild, din renumita dinastie bancară Rothschild, a murit la 87 de ani, a anunţat luni familia sa.

Rothschild şi-a început cariera în banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963, înainte de a se desprinde pentru a înfiinţa afaceri şi organizaţii caritabile. Familia sa i-a adus un omagiu într-o declaraţie.

"Tatăl nostru Jacob a fost o prezenţă impunătoare în vieţile multor oameni, un finanţist excelent realizat, un campion al artelor şi culturii, un slujitor public devotat, un susţinător pasionat al cauzelor caritabile din Israel şi al culturii evreieşti, un ecologist pasionat şi un prieten, tată şi bunic foarte iubit", a declarat familia sa.

"Va fi înmormântat în conformitate cu obiceiurile evreieşti în cadrul unei mici ceremonii de familie şi va avea loc o comemorare la o dată ulterioară pentru a-i celebra viaţa", au adăugat ei, fără a oferi mai multe detalii.

Familia Rothschild are o avere estimată la aproximativ 825 de milioane de lire sterline (1 miliard de dolari), potrivit Sunday Times Rich List de anul trecut. Aceasta ar fi donat milioane de lire pentru cauze evreieşti, educaţie şi artă.

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair s-a numărat printre liderii politici şi culturali care i-au adus un omagiu lui Rothschild. Blair l-a descris ca fiind o "figură marcantă a comunităţii evreieşti din Marea Britanie" şi a lăudat activitatea sa în favoarea păcii în Orientul Mijlociu.

Născut în Berkshire, la vest de Londra, Rothschild a studiat la Eton College şi a studiat istoria la Christ Church College, Universitatea Oxford.

După ce a părăsit banca Rothschild, a preluat controlul asupra Rothschild Investment Trust, în prezent RIT Capital Partners. A fost preşedinte al firmei, unul dintre cele mai mari trusturi de investiţii de la Bursa de Valori din Londra, până în 2019.

De asemenea, a cofondat, împreună cu Mark Weinberg, în 1980, J Rothschild Assurance Group, în prezent St James's Place, şi a fost, printre altele, vicepreşedinte la ceea ce era atunci BSkyB Television.

În sectorul cultural, a fost preşedinte al consiliului de administraţie al National Gallery din Londra şi preşedinte al National Lottery Heritage Fund.

Fundaţia Rothschild, organizaţia caritabilă care administrează fosta casă a familiei, casa de ţară Waddesdon Manor, a declarat că fiica lui Jacob Rothschild, Hannah, îi va succeda în funcţia de preşedinte.

Jacob Rothschild a fost căsătorit timp de mai bine de 50 de ani cu Serena, care a murit în 2019. Ei au patru copii, Hannah, Beth, Emily şi Nat, şi mulţi nepoţi.


Cu 45 de ani în urmă, Jacob Rothschild a întors spatele cunoscutei familii Rotschild pentru a îşi urmării propriile interese. Afacerea pe care a creat-o, este un segment important al averii unei familii a cărei istorie şi influenţă se întinde pe Franţa, Elveţia şi Marea Britanie, scrie Bloomberg.

Familia Rothschild este cel mai mare acţionar al RIT Capital Partners Plc, fondul de investiţii care în acest an s-a majorat cu 7,4%, adăugându-i fiului risipirtor 1 mld. de dolari în plus la avere. Jacob Rothschild, în vârstă de 83 de ani, şi-a prezentat luna trecută demisia din funcţia de preşedinte RIT, finalizând astfel o carieră de 60 de ani în prima linie a pieţelor financiare.

În cadrul reuniunii generale anuale a RIT din 2019 de la Londra, Jacob Rothschild a declarat că el şi familia sa vor rămâne acţionari semnificativi, eliminând ameninţarea unei vânzări în masă care ar putea afecta preţul acţiunilor firmei. Planurile de succesiune au fost puse în vigoare de mai mulţi ani, iar fostul preşedinte va rămâne implicat indirect în RIT.

„Se schimbă conducerea, dar nu se schimbă filozofia RIT. Din punct de vedere istoric, atunci când un investitor de bază se retrage apar decalaje, dar în acest caz, s-au făcut multe eforturi pentru a se evita problemele”, a declarat Charles Cade, analist Numis Corp.

Dinastia bancară pleacă de la Mayer Amschel Rothschild, un comerciant de monede rare, născut în 1744, care îi sfătuia pe aristocraţii germani cu privire la finanţele lor. El ia trimis pe cei cinci fii ai săi în marile oraşe europene pentru a face afaceri cu guvernele în numerar.  Nathan Mayer Rothschild a fost primul dintre fii care s-a aventurat în străinătate, atunci când a ajuns pe ţărmurile engleze la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Nathan Rotschild şi-a fondat banca în 1810, şi este cunscut pentru finanţarea finanţarea operaţiunilor militare britanice în timpul războaielor napoleoniene. Aproximativ 150 de ani mai târziu, Jacob s-a confruntat cu opoziţia în eforturile sale de a extinde serviciile băncii. Părerile contradictorii au venit din partea de la tatălui său Victor şi vărului său Evelyn, care a devenit preşedinte al NM Rothschild & Sons Ltd. în 1976

Aceste dezacorduri l-au determinat pe Jacob Rothschild să părăsească familia şi să îşi inceapă propriul business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO