Eveniment

Puscas marin american implicat intr-un accident rutier

06.12.2004, 00:00 94

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut ieri Ambasadei SUA la Bucuresti ca puscasul marin american care a parasit tara dupa ce a fost implicat sambata intr-un accident rutier soldat cu moartea basistului trupei Compact, Teofil Peter, sa fie readus in tara si sa i se ridice imunitatea.
Potrivit politiei Capitalei, sambata, in jurul orei 4.30, un functionar al Ambasadei SUA, al carui nume nu a fost facut public, conducea un autoturism Ford Expedition. Pentru ca nu a respectat semnele de circulatie, acesta a lovit un autoturism Dacia 1310 al unei firme de taxi, care circula regulamentar.
In urma impactului, pasagerul din dreapta fata al Daciei - Teofil Petere - a murit pe loc, iar taximetristul, in varsta de 28 de ani, s-a ales cu rani usoare. Cei doi soferi au fost testati cu etilotestul de politistii sositi, apoi, la locul accidentului.
Potrivit Politiei Capitalei, testul facut cetateanului american a aratat o valoare de 0,09 miligrame/ litru alcool pur in aerul expirat. De aceea, politistii l-au condus pe functionarul Ambasadei la Institutul National de Medicina Legala pentru a i se recolta probe biologice. El a refuzat, insa, sa i se recolteze probe de sange, motivand ca la institut "nu se foloseste instrumentarul medical pus la dispozitie de ambasada", a precizat Politia.
Dupa accident, puscasul marin a fost escortat in afara Romaniei, aflandu-se in prezent la o baza militara americana.
"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima consternarea fata de gestul plecarii din tara a persoanei vinovate de producerea accidentului rutier in urma caruia s-au inregistrat decesul lui Teo Peter", au anuntat reprezentantii MAE. Ministerul a precizat ca "solicitarea de ridicare a imunitatii are ca scop aducerea neintarziata in fata instantelor romane a cetateanului american, pentru judecarea faptei comise.
In replica, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, a declarat ieri ca autoritatile romane au fost informate in legatura cu faptul ca puscasul marin implicat in accidentul soldat cu moartea lui Teo Peter va parasi Romania.
Ambasadorul a spus ca, potrivit prevederilor Conventiei de la Viena, orice angajat acreditat al unei ambasade are dreptul de a pleca din tara respectiva si de a fi adus in tara sa pentru a fi investigat si de autoritatile acesteia. Scoaterea din tara s-a facut in interesul tuturor celor implicati in acest eveniment nefericit, pentru ca acestia sa fie protejati, a fost o decizie a Guvernului american, iar in baza Conventiei amintite, nu era nevoie de o aprobare a autoritatilor romane, a precizat Jack Crouch, citat de Mediafax.
Jack Dyer Crouch II a afirmat ca, atat angajatul ambasadei, cat si oficialii Ambasadei SUA doresc ca ancheta sa fie corecta si transparenta si vor colabora cu autoritatile romane pentru rezolvarea acestui caz. El a adaugat ca angajatul ambasadei a colaborat cu Politia la fata locului, dupa producerea accidentului, a fost interogat de autoritati si a dat o declaratie scrisa.
Dupa etilotestul facut de politistii sositi la locul accidentului, cetateanul american s-a oferit voluntar sa i se recolteze probe de sange pentru a i se stabili alcoolemia, dar oficialii ambasadei au cerut ca acest lucru sa se intample in prezenta personalului medical al reprezentantei diplomatice si cu instrumentarul acesteia, solicitare refuzata de medicii romani, a spus Crouch.
"Puscasul marin va fi anchetat de Tribunalul Militar American, pentru ca avem obligatia sa cooperam cu autoritatile romane si vom colabora in continuare, dar trebuie sa facem propria noastra investigatie si este nevoie ca el sa fie intervievat acolo si sa ofere informatii directe", sustine diplomatul american.
El mai a spus ca inca nu au fost formulate acuzatii oficiale impotriva cetateanului american, dar dupa finalizarea anchetei, daca se va considera ca este nevoie ca el sa se intoarca in Romania si se va cere acest lucru, solicitarea respectiva va fi analizata si va fi luata o decizie in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO