Eveniment

Puscas catre producatori: Inregistrati-va marcile!

13.05.2003, 00:00 15

Negociatorul-sef cu Uniunea Europeana Vasile Puscas le-a cerut producatorilor romani sa stabileasca marcile produselor cu care Romania doreste sa intre pe piata Uniunii Europene.
Puscas a facut un apel la producatorii romani sa-si inregistreze marcile produselor traditionale romanesti la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) avertizand ca fara aceasta inregistrare Romanianu isi va putea negocia produsele traditionale cu UE.
"Dorim sa negociem conditii cat mai avantajoase pentru producatorii romani astfel incat acestia sa poata vinde produsele traditionale (branzeturi, produse din carne, bauturi alcoolice etc.) pe piata Uniunii Europene. Pentru aceasta, producatorii trebuie sa se implice si ei. In primul rand, producatorii trebuie sa inregistreze la OSIM marcile (incluzand demunirea produselor, continutul si procedeul de fabricatie)", a declarat Puscas.
El a adaugat ca, apoi, Ministerul Agriculturii, in colaborare cu producatorii, va finaliza lista produselor traditionale pentru care se solicita recunoasterea pe piata UE. Aceasta lista trebuie transmisa UE in a doua parte a acestui an. Conform reglementarilor europene, un produs protejat poate avea o distributie regionala (pot exista mai multe produse similare, in tari diferite ale UE, dar acestea vor fi vandute numai pe o piata restransa, nationala si europeana (pe piata UE poate fi comercializat un singur produs cu o anumita denumire traditionala, alti agenti economici care doresc sa fabrice produsul respectiv cu aceeasi denumire fiind nevoiti sa cumpere licenta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO