Eveniment

Puscas: 2003, anunl economiei de piata functionale

05.02.2003, 00:00 17

Procesul de privatizare a societatilor agricole de stat trebuie finalizat pana la sfarsitul acestui an, concomitent cu vanzarea actiunilor detinute de stat la intreprinderile mari si foarte mari incluse in programele PSAL si RICOP, a declarat negociatorul-sef al Romaniei la Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
El a afirmat ca autoritatile se vor concentra in acest an asupra privatizarii societatilor aflate in portofoliul Ministerului Industriei si Resurselor, care detine peste 45% din totalul capitalului de stat.
In opinia negociatorului-sef al Romaniei la UE, principalele criterii pentru obtinerea acestui calificativ sunt finalizarea procesului de privatizare a intreprinderilor de stat, liberalizarea preturilor si a comertului, reglementarea statutului de proprietate si aragerea unui volum mai mare de investitii straine. Se mai are in vedere realizarea in primele trei trimestre ale acestui an a unei cresteri economice corespunzatoare obiectivului de 5,2% stabilit pentru intregul an, reducerea nivelului arieratelor bugetare si a celor inregistrate in relatiile dintre intreprinderi, precum si o disciplina salariala mai stricta in sectorul public.
In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, Vasile Puscas a aratat ca este necesar ca Guvernul sa demonstreze ca isi mentine optiunea pentru aceasta privatizare si ca a depus toate diligentele in acest sens.
"Cea mai mare atentie trebuie acordata ajustarii preturilor la energie electrica, termica si gaze naturale in parametrii conventi cu Fondul Monetar International, precum si pentru a evita introducerea unor masuri de protectie comerciala care contravin obligatiilor internationale asumate de Romania prin acordul de asociere la Uniunea Europeana si prin intelegerile cu Organizatia Mondiala a Comertului", a spus Puscas.
Un alt criteriu pe care Romania trebuie sa il indeplineasca pentru a obtine calificativul de economie de piata functionala este dezvoltarea sectorului financiar prin introducerea noilor reglementari de provizionare a creditelor bancare, convenite cu FMI.
Existenta unei economii functionale de piata reprezinta primul dintre cele doua criterii economice de aderare stabilite in decembrie 1993, la Consiliul European de la Copenhaga, pentru statele candidate, astfel incat acestea sa poata face fata presiunii concurentiale de pe piata Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO