Eveniment

PSD propune platonarea preţurilor la energie la media ultimelor şase luni şi vrea ca statul să suporte 50% din scumpiri în numele consumatorului final

PSD propune platonarea preţurilor la energie la media...

Autor: Gabriel Pecheanu

15.09.2021, 14:09 132

Mihai Tudose anunţă că PSD depune un proiect de lege privind plafonarea temporară a preţurilor la energie la media ultimelor şase luni, respectiv martie-septembrie. Statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final.

„PSD depune un proiect de lege privind plafonarea preţurilor la energie în România. Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru şae luni a preţului al o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, crearea unui fornd la Ministerul Energie care să compenseze pierderile la furnizori, fond alimentat de la buget şi de la producătorii de energie - 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că e o soluţie temporară la adăpostul cerei guvernul trebuie să se apuce de treabă. În fapt, au lăsat piaţa liberă în cel mai prost moment cu putiinţă, momentul în care producţia naţională e mult sub necesar”, spune vicepreşedintele PSD Mihai Tudose.

El cere Executivului redeschiderea Complexului Energetic de la Mintia, care produce 1200 MWh, precum şi să investească în alte unităţi de producere a energiei electrice.

Mihai Tudose firmă că statul ar putea avea două-trei companii mari care să „ţină preţul jos”, care să „se joace cu piaţa, la modul pozitiv” şi care să asigure măcar necesarul intern măcar pentru consum.

„Azi se produc î România 6000 de MWh şi se consumă 7000. Numai Mintia producea 1200 de MWh. Făcute nişte lucruri cu cap, repede, că se poate”, arată Tudose.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO