Eveniment

Propunere ZF pentru transparentizare: Publicaţi salariul oferit în anunţurile de angajare pentru posturile din sectorul public

Propunere ZF pentru transparentizare: Publicaţi salariul...

Autor: Adelina Mihai

01.09.2021, 09:45 248

♦ Ziarul Financiar propune guvernului o măsură care să aducă transparentizare într-unul din cele mai „fierbinţi“ subiecte când vine vorba de cheltuirea banilor publici: publicarea salariilor în anunţurile de angajare ale posturilor scoase la concurs de stat.

„Îmi pleacă angajaţii să lucreze la stat, pentru că au salarii mai mari şi mai puţine responsabilităţi“ – este una dintre cel mai frecvent întâlnite supărări ale angajatorilor din privat, care se confruntă cu un deficit mare de personal şi care „acuză“ statul că face concurenţă mediului privat, recrutându-le personalul cu salarii mai mari. În acest context, Ziarul Financiar propune guvernului transparentizarea salariilor şi a beneficiilor oferite prin menţionarea lor în anunţurile de angajare, pentru a vedea situaţia reală a acestei aşa-zise „competiţii neloiale“ de care acuză angajatorii din privat.

„Mulţi oameni consideră că în sectorul public se câştigă mai bine decât în privat. Cred că, dacă iniţiativa ZF s-ar aplica, statul ar avea de câştigat, pentru că ar putea să dea un exemplu de transparentizare, dacă doreşte acest lucru. Transparentizarea ar fi un exemplu, statul ar da tonul, ar răspunde unei nevoi de pe piaţa muncii şi ar putea să mai liniştească din suspiciunile legate de nivelul salarial din sectorul public“, a explicat Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Potrivit celor mai recente date disponibile, un angajat din administraţia publică, unde lucrează peste 200.000 de bugetari, are un salariu mediu de 5.000 de lei net pe lună. Cu acest nivel salarial mediu, funcţionarii publici câştigă mai mult decât angajaţii din privat din domeniul telecomunicaţiilor şi câştigă cu 700 de lei pe lună mai puţin faţă de angajaţii din bănci, asigurări şi fonduri de pensii private.

„Cred că sectorul public ar trebui să funcţioneze în spiritul transparentizării, pentru că acolo creşterile salariale nu s-au făcut ca în privat, pe criterii de performanţă, ci în funcţie de vechime, grade sau nivelul studiilor. Nu poţi să te ascunzi în spatele confidenţialităţii câtă vreme nu ai nivelul salarial condiţionat de criteriile de performanţă. În plus, ar putea fi benefic pentru stat, pentru că s-ar putea să constatăm că, deşi media salarială e mai mare la stat decât în privat, în realitate aceste niveluri salariale mai mari să fie doar în anumite direcţii, iar pentru o mare parte dintre bugetari salariile să fie mai mici“, a mai spus Raluca Pârvu.

În sectorul de sănătate şi asistenţă socială, unde lucrează 425.000 de angajaţi, salariul mediu este de circa 4.000 de lei net, iar în învăţământ (unde sunt 353.000 de angajaţi) salariul mediu este de circa 3.600 de lei net pe lună).

Spre comparaţie cu salariile din sectorul public, în industrie, domeniu care concentrează cea mai mare parte a angajaţilor din privat – peste 1,2 milioane de persoane – salariul mediu net a fost sub 3.300 de lei net în luna iunie a acestui an.

„O astfel de măsură ar avea un impact semnificativ, pentru că transparentizarea salariilor în anunţurile de angajare la stat ar putea crea o mişcare, statul ar putea să declanşeze un bulgăre de zăpadă, iar marii angajatori să îi preia modelul. Ar fi o oportunitate de educare a pieţei. Iar în privat există mimetism, dacă marii angajatori preiau modelul statului de transparentizare, ulterior îl vor prelua şi celelalte companii“, a mai spus Raluca Pârvu.

De-a lungul timpului, ZF a făcut mai multe propuneri de transparentizare a modului în care sunt cheltuiţi banii publici, iar unele măsuri au fost preluate. Spre exemplu, în data de 6 mai 2010, ZF a propus guvernului (condus de Emil Boc la acea vreme) două soluţii pentru transparentizarea situaţiei din administraţia locală şi centrală. Una dintre aceste propuneri prevedea obligarea instituţiilor publice de a pune numele, prenumele, funcţia şi venitul lunar ale fiecărui angajat pe site, iar cealaltă - achiziţiile făcute. Iniţiativa ZF a fost ulterior formulată public de către preşedintele Traian Băsescu, iar din 2010 până în prezent o parte din instituţiile publice afişează pe site-urile proprii veniturile lunare nete ale angajaţilor, dar fără numele lor.

Şi site-ul unde se scot la concurs posturile din sectorul public are legătură cu o iniţiativă a ZF. În 2013, primul site de angajări al statului a fost lansat după ce guvernul a preluat propunerea ZF de a-l angaja pe Cristian Boţan, tânărul care a reuşit să centralizeze toate locurile de muncă de la stat, un lucru pe care statul nu a reuşit să îl facă în 20 de ani. Şi în prezent anunţurile de angajare din sectorul public sunt publicate pe platforma posturi.gov.ro, creată iniţial în 2012 sub numele publicjob.ro de către Cristian Boţan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO