Eveniment

Proiectul Esplanada intra in stand-by. TriGranit se gandeste sa renunte

Proiectul Esplanada intra in stand-by. TriGranit se gandeste sa renunte

Dupa patru ani de la licitatia pentru alegerea dezvoltatorului, proiectul Esplanada va fi reanalizat

03.06.2008, 20:21 286

La finele lunii aprilie, Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a anuntat ca guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru aprobarea contractului de parteneriat public - privat "Esplanada", dar actul normativ nu a fost publicat in Monitorul Oficial.
"Dupa stiinta mea, ordonanta de urgenta nu a fost adoptata, urmand a se relua circuitul de avizare inter-ministeriala", a declarat pentru ZF Iulian Bara, consilierul ministrului dezvoltarii si lucrarilor publice.
El a adaugat ca anuntul anterior al ministerului, prin care proiectul fusese aprobat de Guvern, mentiona ca avizarea se face sub rezerva indeplinirii unor conditii premergatoare. Ministerele implicate in avizarea acestui proiect sunt cel al Dezvoltarii, al Justitiei si al Economiei si Finantelor. Potrivit unor surse apropiate TriGranit, compania analizeaza iesirea din afacere, la patru ani de la organizarea licitatiei pentru proiectul care ar fi trebuit sa fie realizat pe terenul de 10,7 hectare din apropierea Bibliotecii Nationale.
"In momentul de fata nu doresc sa fac niciun comentariu", a declarat Dan Ghibernea, country manager al TriGranit Development Romania. Intr-un interviu acordat recent ZF, directorul TriGranit sustinea ca firma a investit pana in prezent peste doua milioane de euro in acest proiect pentru onorariile avocatilor sau salariile personalului implicat in realizarea acestui proiect.
"In cazul in care TriGranit ar iesi din proiect Romania ar pierde probabil o investitie de un miliard de euro, iar in Bucuresti s-ar relua disputa de acum 15-17 ani referitoare la ce ar trebui construit pe acel teren. Este posibil sa ajungem sa facem un parc, dupa cum am auzit recent unele sugestii", a adaugat Bara.
Licitatia pentru realizarea proiectului Esplanada a fost realizata in 2004 de catre Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului, un an mai tarziu compania TriGranit fiind desemnata partener pentru proiectul public-privat. Parteneriatul prevedea construirea unui centru comercial, a mai multor cladiri de birouri si spatii culturale, in urma unei investitii de aproximativ un miliard de euro, care timp de 49 de ani urmau sa fie exploatate de catre investitor, dupa care urmau sa reintre in proprietatea statului.
Intr-o prima etapa, autoritatea publica urma sa obtina o cladire culturala cu o valoare de peste 40 mil. euro, spatii de birouri de 12.000 de metri patrati si parcari subterane publice. Terenul nu este detinut in totalitate de catre municipalitate, o serie de parcele fiind in proprietatea unor investitori privati. Compania TriGranit este cunoscuta in Romania si pentru realizarea mallului Polus Center din Cluj, vandut catre Immoeast pentru 210 mil. euro, avand totodata un al doilea proiect similar in dezvoltare la Constanta.
Un alt parteneriat public-privat important pe raza Bucurestiului este proiectul de pe platforma Casei Radio, unde israelienii de la Plaza Centers isi propun sa realizeze un proiect mixt alaturi de Guvern si municipalitate. TriGranit este o companie cu un portofoliu imobiliar evaluat la peste doua miliarde de euro, valoarea investitiilor aflate in diferite stadii de executie ridicandu-se la circa 8,5 mld. euro. Printre actionarii firmei se numara Sandor Demjan, cunoscut drept cel mai bogat maghiar, Nathaniel Rothschild, Peter Munk sau fondul austriac de investitii Immoeast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO