Eveniment

Proiectul de minimis a sărit în aer în 5 minute „Am muncit toată vara la un plan de investiţii şi nu l-am putut depune“

galerie foto

galerie foto

Autor: Adelina Mihai

28.08.2013, 22:04 4179

Mii de firme mici şi mijlocii au încercat ieri dimineaţă să obţină un ajutor de minimis pentru a-şi dezvolta afacerea, dar în numai cinci minute s-a făcut împăr­ţirea celor 100 mil. euro pentru 644 de firme.

În joc sunt peste 22.000 de IMM-uri care au încercat să obţină un sprijin financiar de la stat (prin schema de ajutor de minimis) ca să îşi continue investiţiile şi să creeze până la 7 noi locuri de muncă fiecare. Alocarea s-a făcut după principiul „primul venit - primul servit“, până la epuizarea plafonului maxim de 500 mil. lei (112 mil. euro).

Aceasta a fost a patra sesiune de depunere de proiecte pentru schema minimis şi prima desfă­şurată exclusiv online.

Antreprenorii, consultanţii şi specialiştii IT care au încercat să depună proiecte şi nu au reuşit din cauza erorilor informatice acuză de posibilitatea favorizării unor companii şi solicită reluarea procedurilor.  ZF a primit ieri, în urma unui articol publicat pe www.zf.ro, o avalanşă de e-mailuri în care managerii şi consultanţii şi-au exprimat nemulţu­mirile legate de modul în care s-a organizat „loteria“ ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri. Ministerul de Finanţe spune că a declan­şat o investigaţie, alături de Servi­ciul de Teleco­mu­nicaţii Speciale, iar rezultatele preliminare arată că a fost o suprasolicitare a sistemului.

„La 8.30 serverele Mi­nisterului Finanţelor au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis. (...) În intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis. (...) Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă“, spun Finanţele. Ajutorul de minimis a ră­mas singura sursă de finanţare ieftină pentru IMM-uri, pentru că alte linii de finanţare din fonduri UE nu vor mai fi lansate în acest an.

Aurelian Hale, un cititor ZF care susţine că are o experienţă de peste 10 ani în IT, spune că din toate datele analizate de el în încercarea de a depune un proiect, reiese că au fost favorizate anumite IP-uri cărora li s-a permis depunerea de proiecte.

„Am deschis câte trei sesiuni pe două browsere, Internet Explorer şi Chrome, cu 5 minute înainte de începerea sesiunii de preluare a cererilor. În acest timp, am pornit în browser şi toolurile pentru monitorizarea fiecărui request în care aveam posibilitatea de a vedea latenţa fiecărui request. Cu o conexiune pe fibră optică, aveam latenţe de 80 ms pentru a aduce pagina de la care se mergea apoi la formularul de înregistrare, până la ora 8:30. Sigur nu eram singurul care făcea refresh aproape continuu pe pagina respectivă, înainte de ora 8:30, şi site-ul mergea foarte bine. După ora 8:30, orice tentativă de a aduce pagina de înregistrare era eşuată cu o latenţă de peste 30 de secunde pentru fiecare cerere a paginii html. Nici nu am apucat să văd pagina efectivă de introducere a datelor. Apoi sesiunea a fost suspendată. Timp de 4 minute, nu a reuşit niciuna din cele şase sesiuni active să aducă cu succes pagina de înregistrare a datelor.  Aceasta mă duce cu gândul la faptul că în afară de cererile venite de la anumite IP-uri special alese pentru a putea face înregistrări pe bandă rulantă, restul cererilor venite de pe alte IP-uri au fost restricţionate introducându-se latenţe artificiale în servirea paginilor html“, a transmis, printr-un e-mail, Aurelian Hale. Cititorul ZF spune că ar trebui văzut cine a făcut înregistrarea şi câte înscrieri de IP-uri s-au făcut pentru fiecare înregistrare.

De aceeaşi problemă s-au lovit şi alţi consultanţi care au încercat să depună proiecte.

 „Am încercat să înscriem 15 proiecte diferite, de pe calculatoare diferite, iar cel mai «fericit» dintre noi a introdus un formular care apoi nu s-a validat. Un client a reuşit să depună proiectul, cu 10 persoane care au înscris simultan aceeaşi cerere. O altă firmă de consultanţă a reuşit să înscrie doar două din 30 de proiecte. Nu mi se pare normal să fie o loterie“, a explicat Costin Şorici, managing partner al firmei de consultanţă Project Management Solutions, care este şi vicepre­şedinte al Asociaţiei Consultanţilor Români în Accesarea Fondurilor Europene.
 

„Primul venit, primul servit“ – principiu care a creat probleme şi în trecut

Aprobarea proiectelor a fost făcută după principiul „Primul venit, primul servit“, care a mai creat probleme şi în trecut, în cazul unor programe cu finanţare europeană (POS DRU şi POS CCE). De altfel, un oficial din cadrul Ministerului de Finanţe care nu a dorit să fie citat a spus că situaţii similare s-au întâmplat şi la alte ministere.

„În momentul în care s-a ales soluţia depunerilor online, organizatorii trebuia să fie pregătiţi tehnic pentru a asigura accesul neîngrădit al tuturor celor interesaţi şi pentru a preveni erorile de sistem, serverul fiind în cea mai mare parte a timpului blocat sau inaccesibil. Faptul că unele companii au reuşit să acceseze cererea de acord, dar nu au putut-o finaliza din cauza lipsei codului de validare de pe formular creează şi mai multe suspiciuni cu privire la eficienţa şi transparenţa procedurilor de depunere“, spun, într-un comunicat, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş, ai Federaţiei Patronale a IMM-urilor din Judeţul Argeş, ai filialei Argeş a UGIR 1903 şi ai Patronatului IMM-urilor din Piteşti.
 

Un potenţial beneficiar arată cum a completat formularul la ora 8:34 (deci în intervalul de cinci minute în care s-au făcut înscrierile - vezi ora în colţul din dreapta jos), dar spune că nu i s-a înregistrat cererea şi astfel a pierdut partida

 

Cer verificarea cu corpul de control al premierului

O altă organizaţie, Agenţia Română de Consultanţă, a transmis ieri premierului Victor Ponta  o scrisoare deschisă prin care îi solicită verficarea procedurii de înscriere pentru ajutoarele de minimis şi anularea acesteia.

„Solicităm trimiterea de urgenţă a Corpului de Control al Primului-Ministru, în vederea verificării modalităţii de apariţie subită a «listei înscrierilor pentru obţinerea unui număr de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat (minimis)»“, se arată în document.

Schema de ajutor de minimis se adresează firmelor mici şi mijlocii care vor să obţină fonduri de până la 200.000 de euro, iar „lupta“ pe aceşti bani este mai acerbă anul acesta pentru că nu mai sunt alte linii de finanţare din fondurile europene deschise pentru IMM-uri. Ministerul Finanţelor estima că numărul de companii care solicită ajutor de minimis ar fi ajuns la 2.000, după ce guvernul a aprobat săptămâna trecută majorarea bugetului de la 400 la 500 de milioane de lei (112 mil. euro) pentru acest proiect.

„Nu am reuşit să înscriem mai mult de patru proiecte din 70, câte aveam pregătite. Cred că au fost nişte filtre, pentru că nu se puteau depune de pe un singur IP. În primele câteva secunde, am reuşit să deschidem pagina de pe un singur calculator şi după ce am înscris, am văzut că eram deja la numărul 170 şi ceva. De pe restul calculatoarelor, intram pe link şi se arăta «waiting» sau «session has expired». E ca la loto“, a spus Cristi Jugariu, consultant în cadrul companiei de consultanţă Romcom, cu sediul central în Oradea.

Nici consultanţii care au dezvoltat aplicaţii care să „urgenteze“ înscrierea datelor în formularul de pe site-ul Finanţelor nu au avut mai mult noroc. Acesta este cazul lui Andrei Ciucă, administrator la firma de soft­ware pentru industria construcţiilor Exenne Technologies din Piteşti, care a dezvoltat o aplicaţie care mărea viteza de încărcare a informaţiilor de tip „copy paste“ din formular.

„Aveam câteva zeci de proiecte, dar nu am reuşit să le înscriem. Pe unele calculatoare nu s-a încărcat formularul deloc, iar pe altele a rămas blocat. Am auzit că au fost situaţii în care 10 oameni au încercat să depună acelaşi proiect şi nu au reuşit“, a spus Ciucă.
 

Cei care au reuşit spun că nu le-a fost greu să înscrie proiectele

Daniel Radu, administrator şi asociat unic al companiei producătoare de ciorapi de damă Magnum SX SRL, a reuşit să îşi depună, într-un minut, cererea de ajutor de minimis pentru a-şi dezvolta afacerea prin achiziţia de noi utilaje.

„Am avut o conexiune bună la internet, am dat copy-paste din proiect în formularul online, nu a fost greu. Am depus proiectul pentru obţinerea unei finanţări de 195.000 de euro, cu care vrem să cumpărăm 10 maşini de tricotat, o maşină de ambalat şi una de călcat“, a spus Daniel Radu, absolvent de Calculatoare, care conduce o firmă cu afaceri de 1,6 milioane de euro anul trecut şi 38 de angajaţi. El trebuie să creeze şapte noi locuri de muncă dacă obţine ajutor de stat. Compania vinde produsele către marile reţele de retail de pe plan local, cum sunt Carrefour, Real sau Cora.

Un alt potenţial beneficiar al ajutorului de minimis este Raul Sabău, 24 de ani, administratorul companiei de topografie şi cadastru Toporaus, care a reuşit să îşi depună proiectul pe site-ul Finanţelor în mai puţin de cinci minute.

„Am intrat la ora de deschidere şi în 4 minute m-am înregistrat. În acelaşi birou, un angajat de-al meu a reuşit şi el să îmi înscrie proiectul, însă a doua cerere a fost respinsă pe motiv că am înregistrat deja proiectul“, a transmis, prin e-mail, Raul Sabău.

Un potenţial beneficiar al schemei de minimis şi-a filmat încercarea de depunere a cererii de finanţare, un eşec pentru el din cauza erorilor IT

 

Ce mesaje au transmis ieri redacţiei ZF cititorii care au încercat să depună proiecte pentru schema de minimis

Valentin Duţă, Just Ideas

Nu au fost filtre care să nu permită înscrierea de pe acelaşi IP a mai multor proiecte. Din contră, unele firme de consultanţă au folosit programe care să depună automat  în câteva secunde zeci de proiecte. Poate şi acesta e motivul pentru care serverul ministerului a căzut. Deşi am folosit conexiuni de internet diferite, calculatore diferite, nu am reuşit să trimitem aplicaţiile. Am avut trei proiecte şi nu am reuşit să depunem niciunul.

Dragoş Alexandru Feurdean

Am încercat să depun şase proiecte. Am fost pregătit cu şase oameni şi şase calculatoare. Nu am reuşit nimic.

Vlad Orăvicean

Suntem mai multe firme de consultanţă şi beneficiari din toată ţara care vom depune contestaţie şi care vom solicita despăgubiri ministerului din cauza acestei situaţii create. Atât timp cât aplicaţia ar fi funcţionat perfect şi nu aş fi reuşit să mă înscriu din cauza timpului scurt nu aveam nimic de obiectat, dar având în vedere că sistemul a dat numeroase erori cred că este mai bine ca sesiunea de înscriere să fie reluată după ce problemele cu sistemul vor fi remediate, iar această sesiune ar trebui anulată.

Ioana Duţulescu, director administrativ, Lebario

Ajutoarele de minimis în mod normal ar trebui să fie o „gură de aer“ pentru IMM-uri, să stimuleze angajările şi achiziţia de utilaje. Nu este normal să stabileşti ca şi criteriu de analizare a proiectelor, „Primul venit, primul servit“. Trebuie analizate toate proiectele şi stabilit care dintre acestea aduc un beneficiu mai mare economiei, ce salarii se vor stabilii pentru oamenii care vor fi angajaţi, deci automat ce taxe se vor plăti la buget, ce profit va aduce firmei, deci ce stabilitate se va da firmei în economia naţională.

Gabi Puia, Edith Media

Ne numărăm printe nefericiţii care nu au reuşit să înscrie cererea de finanţare. La sediul nostru din Braşov am fost trei administratori de la trei firme şi fiecare a încercat să îşi înscrie proiectul. Din trei calculatoare, am reuşit doar pe unul să deschidem un formular după aproximativ 5-6 minute, am dat trimitere şi nu am primit nici respingere, nici acceptare, niciun răspuns de la softul de pe Mfinanţe. Este o bătaie de joc având în vedere că vorbim de 3 firme care aveau tot dosarul făcut, cu toate documentele legate ataşate şi opisate. O altă firmă de consultanţă din Braşov cu care am discutat: din 15 proiecte, pe 15 calculatoare, nu au putut înscrie nici măcar unul. E o modaliate aberantă de a înscrie cereri de finanţare. Nu am avut nici măcar o şansă. Guvernul ar putea face bugetul x 10 şi atunci ar crea multe mii de locuri de muncă.

Mihai Panait, Techspark

Precizăm că firma noastră a dorit să depună un singur proiect, care era finalizat dinaintea primului anunţ de deschidere a schemei în iunie 2013. Prelungirile succesive ale datei de deschidere au fost în detrimentul nostru, care am lucrat sistematic şi concentrat pentru a reuşi depunerea în termenul iniţial. Pentru noi, la fel ca şi pentru alte firme, cu fiecare amânare creşteau anxietatea şi neîncrederea în obiectivul acestui demers. Devenea plauzibilă o tentativă deliberată de aglomerare a schemei, având în vedere bugetul relativ mic şi nevoile mari de finanţare ale sectorului IMM. Experienţa de astăzi a fost una frustrantă!

La ora 8:00 eram deja logaţi la pagina dedicată schemei. Înainte de ora 8,30 deja testam butonul de înscriere, după 8:30 a început sarabanda încercărilor de logare la formular şi a răspunsurilor de eroare din partea serverului, între 8:34 şi 8:35 am prins o singură dată formularul: am completat datele cu toată viteza, am apăsat butonul de înscriere plin de speranţă şi... mesaj de eroare din partea serverului, în loc de număr de confirmare?! Imediat pagina de înscriere a apărut cu butonul de înscriere dezactivat, ceea ce iniţial ne-a făcut să credem că a apărut o defecţiune tehnică şi procesul este doar suspendat. Activ era însă butonul de descărcare a recipisei.

La 8:40 citeam cu stupoare pe site-ul MFP că schema a fost închisă pentru că întregul buget a fost acoperit de cererile înregistrate până la acel moment. Alăturat se află şi lista cererilor înregistrate în cele 5 minute cât a fost deschisă schema. Între 8:36 şi 8:50 s-a produs o „cădere de tensiune“ generală pentru întreaga echipă care a lucrat la proiect cu tenacitate şi speranţă. Acesta a fost filmul prost al unui demers mimat de susţinerea IMM-urilor.

Marian Dumitru Agape

Compania ADEL Bacău a avut pregătite un număr de 26 de proiecte pentru înscriere, din care a reuşit să înscrie doar 2. Problema a fost că nu reuşeam să ne conectăm de pe calculatoare pe site-ul Ministerului Finanţelor sau dacă reuşeam, nu puteam accesa acel cod de securitate. Dacă totuşi guvernanţii noştri, ştiind pulsul pieţii, se gândeau mai bine, puteau aproba un buget măcar de 3 miliarde de lei, care acoperea în jur de 80% din cererea de pe piaţă pentru aceasta sursă de finanţare.

Valentin

Am încercat să înscriu un proiect. La 8:30  pagina nu s-a deschis, la 8:33 am reuşit să completez formularul şi am trimis datele către serverul lor (pot dovedi cu loguri din propriul calculator),  pagina a ieşit pe eroare (sunt sigur că nu sunt singurul în această situaţie). Problema care se ridică în astfel de situaţii este:

Cum respectă domnii de la Mfinanţe principiul egalităţii de şanse şi accesul tuturor beneficiarilor la finanţare? Pentru că ulterior orei la care eu am trimis datele sunt alte proiecte înscrise...

Ana Maria Georgescu

Azi (ieri –n.red.), la ora 8:30:00 eram toţi pregătiţi să înregistrăm cele 22 de proiecte la care s-a muncit toată vara. Pentru a derula acest proces de înregistrare online am închiriat sediul unei companii IT care deţine calculatoare performante (peste 22 de PC-uri) şi internet de mare viteză. Ne-am pregătit foarte mult pentru această înregistrare online, pentru că eram constienţi că este o concurenţă acerbă, însă nu ne aşteptam să nu putem înregistra nici măcar un proiect.

Am întâmpinat situaţii diverse:

1. În momentul în care am apăsat butonul de înregistrare online, la 8:30:00, s-a blocat site-ul şi orice încercare ulterioară de accesare a acestuia a fost inutilă.

2. Au fost introduse datele solicitate de macheta aplicaţiei, iar în momentul accesării butonului finalizare, a apărut mesajul "The webpage is not available".

3. Nu am reuşit să introducem codul de validare (diferite erori: nu era afişat, nu putea fi completat sau dădea eroare în momentul în care apăsam butonul finalizare).

Solicităm autorităţilor reluarea procedurii de înscriere cu o modalitate de aplicare transparentă, la care să aibă acces toţi potenţialii beneficiari.

Considerăm că este necesar ca aplicaţia să se închidă în momentul în care se atinge cel puţin 150% din bugetul alocat (exemplul fondurilor europene) pentru evitarea timpilor morţi generaţi de procesul de evaluare şi reluare a procedurilor în situaţia în care o parte din proiectele înscrise ar fi respinse de la finanţare sau acordarea unui termen de câteva zile pentru înregistrarea efectivă, urmând ca selecţia să se realizeze pe criterii de performanţă şi calitate a proiectelor bine stabilite şi cuprinse în Ghidul Solicitantului.

De asemenea, solicităm corectarea procedurii de evaluare a proiectelor incluzând criterii de performanţă, grilă de evaluare clară cu punctaj pe fiecare criteriu, astfel încât să fie selectate pentru finanţare proiectele cu un impact economic şi social real.

Alexandru Hangu

Vă descriu pe scurt experienţa proprie cu privire la înregistrarea cererii de ajutor de minimis pentru firma pe care o reprezint.  Între orele 8:30 – 8:35 am tot accesat link-ul respectiv, însă nu s-a deschis pagina în care trebuiau introduse datele. Abia la ora 8:35 mi s-a permis înscrierea datelor, iar după apăsarea comenzii 'trimite', am aşteptat câteva zeci de secunde, după care iar m-a scos din pagina respectivă. Nu mi s-a generat nici numărul de înregistrare, deşi introdusesem toate datele fără sa imi apară vreo eroare la introducerea acestora. Totul a durat aproximativ 30 secunde.

Sunt mai multe întrebări de pus în urmă acestei proceduri de înscriere. Una dintre ele ar fi cum de este o firmă care la 8:35:41 a fost respinsă, iar altă înregistrată în aceeaşi secundă a fost acceptată? Departajarea se făcea la secundă.

De asemenea, de ce n-au fost respinse firmele care au solicitat ajutor de 900.000 lei, mult peste plafonul de 200.000 euro considerat nivel eligibil?

Una peste alta, modalitatea de înregistrare poate fi considerată îndoielnică având în vedere experienţa mea.

Firma pe care o reprezint doreşte derularea unei investiţii de aproximativ 400.000 euro pentru o facilitate de producţie, din care aproximativ 250.000 euro sunt contribuţie proprie pentru construcţia unei hale industriale, iar restul de 150.000 euro pentru 2 linii de producţie pentru care se solicita ajutor de minimis. Aşteptăm şi sesiunea următoare, poate se va suplimenta plafonul sau se vor respinge o parte din cereri.

Aurelian Hale

Pot să spun că lucrez în domeniul IT de peste 10 ani şi ştiu ce este un browser, un ping sau latenta un request http. 

Am deschis câte 3 sesiuni pe două browsere, IE şi Chrome, cu 5 minute înainte de începerea sesiunii de preluare a cererilor. În acest timp am pornit în browser şi toolurile pentru monitorizarea fiecărui request în care aveam posibilitatea de a vedea latenta fiecărui request. Cu o conexiune pe fibră optică, aveam latente de Â80ms pentru a aduce pagina de la care se mergea apoi la formularul de înregistrare, până la ora 8:30. Sigur nu eram singurul care facea refresh aproape continuu pe pagina respectivă, înainte de ora 8:30, şi site-ul mergea foarte bine. După ora 8:30, orice tentativă de a aduce pagina de înregistrare era eşuata cu o latenta de peste 30 sec pentru fiecare cerere a paginii html. Nici nu am apucat să văd pagina efectivă de introducere a datelor. Apoi sesiunea a fost suspendată. Timp de 4 minute, nu a reuşit niciuna din cele 6 sesiuni active să aducă cu succes pagina de înregistrare a datelor. 

Eu am preferat să încerc singur să fac înregistrarea, dar ştiu şi firme de consultanţă care au avut un număr însemnat de proiecte şi nu au reuşit să înregistreze decât un singur proiect folosind 6 PC-uri.

Este foarte suspect faptul că la ora 8:29 aveam latente < 100ms, apoi au crescut la peste 30 de secunde. Sigur toţi cei care erau pregătiţi pentru înregistrare făceau refresh pe pagina respectivă cam la fel de mult şi la 8:30 cât si la 8:29. Aceasta mă duce cu gândul la faptul că în afară de cererile venite de la anumite IP-uri special alese pentru a putea face înregistrari pe bandă rulantă, restul cererilor venite de pe alte  IP-uri au fost restricţionate introducându-se latente artificiale în servirea paginilor html. Ar fi foarte interesant de văzut cine a făcut înscrierea efectivă şi câte înscrieri pe IP-uri s-au făcut. Trebuie cerute IP-urile de la care s-a reuşit fiecare înregistrare, altfel o să planeze suspiciuni de fraudă şi favorizare a unor firme de consultanţă.

Ultima oră (20:20): Ministrul finan]elor Daniel Chi]oiu a anun]at c` anuleaz` sesiunea de depunere a proiectelor pentru minimis.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO