Eveniment

Proiectele de mediu, sub ameninţarea suspendării?

Proiectele de mediu, sub ameninţarea suspendării?

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi, Thomas Dinca

05.03.2012, 00:03 125

Guvernul a scos de la Trezorerie 100 milioane de lei (23 milioane euro) pentru că nu a primit deconturi de la Bruxelles, iar autoritatea de management de la Ministerul Mediului nu mai are fonduri pentru a face plăţi către beneficiari.

Până acum măsuri similare au fost luate de Executiv numai în situaţia în care plăţile au fost întrerupte de Comisia Europeană. În acest moment la Bruxelles plăţile pentru proiectele europene pentru Resurse Umane sunt întrerupte ca urmare a unor nereguli.

"În scopul asigurării necesarului de finanţare a Autorităţii de management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu aferent lunii martie 2012 se aprobă alocarea temporară de către Ministerul Finanţelor a sumei de 100 milioane lei din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului", se arată într-o hotărâre aprobată în şedinta de guvern de vinerea trecută.

Decizia luată de Executiv vine în contextul în care Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a avertizat recent că nu este exclus ca după programul de resurse umane şi alte programe să fie suspendate de la plată ca urmare a neregulilor.

Suplinirea banilor europeni cu fonduri de la buget pentru proiectele de la Mediu vine în contextul în care acest program are cea mai mică rată de absorbţie dintre toate cele şapte programe prin care România aduce în economie bani de la Bruxelles.

În cinci ani de când sunt deschise liniile de finanţare, autorităţile au atras prin POS Mediu bani europeni în valoare totală de 95 mil. euro, sumă ce corespunde unui grad de absorbţie de 2,1%. Plăţile totale corespund unui ritm lunar de 1,6 mil. euro în intervalul 2007-2011. Mai mult, mersul împiedicat al proiectelor de la Mediu este vizibil şi în cazul proiectelor europene considerate de Executiv a fi prioritare.

Dintre cele 66 de proiecte prioritare pe bani europeni de la Mediu două treimi sunt finalizate într-o proporţie mai mică de 50%. Ministrul mediului şi pădurilor Laszlo Borbely nu a putut fi contactat ieri pentru a lămuri această situaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO