Eveniment

Profit pentru crescatorii de porci

01.07.2004, 00:00 13

Dublarea pretului de achizitie la carnea de porc in acest an a fost urmata de trecerea la profit a crescatorilor de animale, a declarat ieri presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz.
"Daca la 1 ianuarie kilogramul de carne de porc (carcasa) in viu era vindut cu circa 25.000 de lei, acum pretul ajunge la 45-52.000 de lei", a spus Caruz.
El a aratat ca nivelul actual ar putea, insa, sa scada spre sfirsitul anului, pe fondul reducerii cheltuielilor legate de achizitionarea cerealelor, care reprezinta aproximativ 70% din totalul costurilor de productie.
Reprezentantii patronatului apreciaza ca, in prezent, piata carnii functioneaza in "conditii normale", existind o serie de facilitati atit pentru crescatori, cit si pentru procesatori.
Pe de alta parte, Caruz a afirmat ca ar trebui controlata cu atentie destinatia carnii de porc congelate importate, intrucit aceasta in loc sa fie folosita pentru procesare ajunge in magazine. In plus, ar trebui sa existe elemente de identificare diferite pentru carnea romaneasca si cea din import.
Potrivit informatiilor furnizate de patronat, importurile de carne de porc s-au ridicat, in primele cinci luni, la 39.000 de tone. Principalii furnizori au fost Germania si Ungaria, de unde carnea a fost importata la un pret mediu de 1,19 dolari pe kilogram.
Efectivele de porci se ridica, in prezent, conform PRCP, la aproximativ cinci milioane de animale, din care 700.000 se gasesc in complexele industriale de crestere.
Reprezentantii PRCP s-au intilnit, miercuri, cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Petre Daea. Crescatorii de porci au solicitat sa se urgenteze plata subventiilor restante pentru anul trecut, precum si stabilirea celor pentru anul in curs (1.500 miliarde de lei), care ar urma sa fie aprobate la rectificarea bugetara.
De asemenea, membrii organizatiei au cerut reducerea TVA la carne de la 19% la 8%, fixarea unor taxe vamale de 45% la importurile de carne si de 20% pentru porcii in viu. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO