Eveniment

Productia industriala a ajuns din nou la cresterile modeste de anul trecut

11.04.2006, 00:00 18

Productia industriala a crescut in februarie cu doar 2,9 procente fata de aceeasi luna din 2005, adica o incetinire de ritm comparativ cu ianuarie, dar si cu inceputul anului trecut.

"Cresterile reduse din industrie reprezinta intr-adevar un motiv de ingrijorare", spune Dragos Paslaru, analist la Grupul de Economie Aplicata (GEA). In opinia sa, incetinirea productiei din industrie este responsabila pentru un relativ recul al economiei care se manifesta in prezent.

La nivelul primelor doua luni din 2006, cresterea productiei industriale s-a ridicat la 3,5% comparativ cu primele doua luni ale anului trecut. In 2005, productia industriala a crescut cu numai 2%, marcand cel mai slab rezultat din ultimii ani.

"Cresterea productiei industriale din februarie se mentine in continuare deasupra prognozelor noastre, facute in urma cu mai bine de o luna", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Intr-adevar, estimarile oficiale pentru primul trimestru din 2006 indica o crestere de numai 2,4% a productiei industriale, comparativ cu ritmul de 3,5% inregistrat in primele doua luni. Calculele CNP au fost facute dupa un sondaj efectuat printre managerii companiilor din industrie, dar ele sunt deocamdata depasite de cresterile putin mai mari consemnate de Institutul de Statistica. CNP estimeaza o crestere a productiei industriale de 3% la nivelul intregului an 2006.

Cele mai mari cresteri de productie din luna februarie a acestui an au fost inregistrate in industria mijloacelor de transport ne-rutiere (plus 32,3% comparativ cu februarie 2005), industria alimentara (15,6%), industria energetica (12,3%) si cea de mobila (10,5%). In schimb, cele mai mari scaderi de productie au avut loc in industria de echipamente radio-TV si de comunicatii (cu un minus de 23,2% comparativ cu luna fe-bruarie a anului trecut), masini si echipamente (-11,1%).

De asemenea, industria usoara a inceput anul continuand prabusirile de productie de anul trecut, cauzate de aprecierea leului, concurenta produselor chinezesti si restructurarea specifica industriei. Astfel, productia de textile a scazut in februarie cu 9,6% (fata de februarie 2005), productia de confectii s-a redus cu 5,7%, iar cea de pielarie si incaltaminte - cu 6,8%.

Pe de-o parte, Ghizdeanu explica ritmurile mici de crestere de la debutul acestui an prin baza de raportare, adica primele doua luni ale anului 2005, cand productia industriala a crescut cu peste 9%, respectiv 4%. "Efectul unei baze mai mari de raportare ar putea fi una din explicatii", spune seful Prognozei.

In cazul productivitatii muncii din industrie, situatia este mai buna decat la productie, considera el. In luna februarie, productivitatea din industrie a crescut cu 7%, ritmul cumulat pe primele doua luni fiind de 7,4%.

"In viitorul apropiat, importurile de echipamente si tehnologie, dar si investitiile facute in ultimii ani ar trebui sa se reflecte si in cresterea productiei industriale", considera Paslaru. El spune insa ca exista o intarziere de pana la trei ani intre o investitie si efectul acesteia intr-o crestere a productiei industriale. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO