Eveniment

Productia de mobila se pregateste sa treaca de bariera de 2 mld. euro

Productia de mobila se pregateste sa treaca de bariera de 2 mld. euro
03.09.2008, 19:10 31

Productia locala de mobila ar putea atinge 2,1 mld. euro in acest an, cu 11% mai mult comparativ cu 2007, cand a fost de 1,89 mld. euro, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
"Credem ca se va pastra ritmul de crestere inregistrat in primul semestru (de 11,7% - n. red.), atat la nivelul productiei, cat si al pietei interne si al exportului", a spus Aurel Rizea, presedintele APMR.
El a mentionat totusi ca din a doua jumatate a anului producatorii ar putea sa resimta o influenta negativa asupra afacerilor venita din cresterea pretului la materiile prime si la utilitati. In primele sase luni ale acestui an, productia de mobila a atins pragul de un miliard de euro, 60% din aceasta valoare mergand pe pietele externe. Valoarea cumulata a livrarilor externe a fost de 600 mil. euro, cu 12% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2007.
Dupa o perioada extrem de buna pana in 2005, in care cresterile ajungeau si la 40% anual, in ultimii ani livrarile externe ale producatorilor locali de mobila au intrat pe o panta mai putin spectaculoasa. Evolutiile de pe piata valutara din intervalul 2005 - mijlocul anului 2007 au fost suficient de nefavorabile cat sa impinga la faliment mai multi producatori sau sa-i scoata de pe pietele traditionale. Solutiile au fost putine: reorientarea catre piata interna si cresterea productivitatii. Efectele pe care cursul de schimb le-a avut in acea perioada nu au putut fi atenuate integral nici in prezent.
"Ponderea exportului a crescut usor fata de anul trecut, cand vanzarile pe piata externa au reprezentat 59,9% din totalul productiei", au precizat reprezentantii APMR. Principalele state in care Romania exporta mobila sunt Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Austria. Pe de alta parte, piata interna de mobila, care absoarbe circa 300 mil. euro din productia interna, a validat in prima jumatate a acestui an estimarile principalilor jucatori, continuand sa creasca cu peste 15% sustinuta de cresterea livrarilor de locuinte.
Numai in Capitala au fost finalizate circa 10.000 de locuinte de la inceputul anului, de cinci ori mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Astfel, vanzarile interne de mobila au atins 650 milioane de euro, in crestere cu 19% comparativ cu primele sase luni din 2007, potrivit datelor APMR.
Cu toate acestea, piata a consemnat o usoara incetinire fata de evolutia din 2007, cand avansul a depasit pragul de 20%.
Unul dintre cele mai efervescente sectoare a ramas cel de mobilier de birou.
Importurile au continuat sa creasca cu un ritm situat peste cel al pietei interne.
In primele sase luni ale acestui an, romanii au cumparat mobila de import de 250 mil. euro, in crestere cu 34% comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor APMR. Cu toate acestea, importurile nu au depasit inca livrarile producatorilor locali. Principalele state din care importam mobila sunt Italia, Polonia, China, Turcia, Germania, Ungaria. La nivelul anului trecut, importurile in China au atins 45,9 mil. euro, cu 123% mai mult comparativ cu nivelul din 2006.
Printre principalele probleme pe care reprezentantii producatorilor de mobila le enumera se afla cresterea pretului la materii prime si materiale, dar si migratia fortei de munca catre alte sectoare sau in alte tari. La finalul primelor sase luni din 2008, in industria mobilei lucrau 84.000 de persoane, cu 6,3% mai putin.
"Angajatii din aceasta industrie au printre cele mai mici salarii din economie, desi acestea au crescut cu 50% de la inceputul anului, pana la 800-900 de lei", a spus Rizea.

Start pentru targul de mobila
Targul de mobila BIFE TIMB se desfasoara in perioada 3 - 7 septembrie la Romexpo;
Sunt prezente 550 de firme, dintre care 79% sunt romanesti;
Suprafata totala ocupata este de circa 55.000 de metri patrati;
Chiria pentru un metru patrat variaza intre 50 si 80 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO