Eveniment

Producatorii de ciment trebuie sa-si achite amenzile

15.06.2005, 20:07 19

Producatorii de ciment trebuie sa-si plateasca amenzile stabilite prin decizia Consiliului Concurentei in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei in cazul in care nu obtin o suspendare a deciziei in acest termen, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

"In cazul in care nu obtin in instanta o suspendare a executarii deciziei, companiile trebuie sa-si achite amenzile in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei. E dreptul lor sa se adreseze in justitie pentru a contesta decizia. In cazul in care hotararea instantei le va fi favorabila, companiile isi vor putea recupera ulterior banii", a comentat Berinde.

La finele lunii mai, Consiliul Concurentei a finalizat investigatia de pe piata cimentului si a sanctionat principalii producatori, companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim, cu amenzi de 28,5 milioane de euro, pe care i-a acuzat ca au format un cartel prin care au stabilit preturile pe piata interna.

Amenda Lafarge Romcim se ridica la 377,2 miliarde de lei (6,5% din cifra de afaceri a companiei inregistrata in 2004), in timp ce pentru Carpatcement sanctiunea este de 313,2 miliarde de lei (6% din vanzarile de anul trecut).

De asemenea, Holcim Romania a primit o amenda in valoare de 290 de miliarde de lei, reprezentand 5,5% din cifra de afaceri din 2004. Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 milioane de euro, pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

Holcim a anuntat plata integrala a amenzii, in timp ce Lafarge Romcim si Carpatcement se pregatesc sa atace la Curtea de Apel Bucuresti decizia Consiliului Concurentei.

Lafarge a angajat casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen pentru a face demersurile necesare, in timp ce Carpatcement conteaza pe serviciile avocatilor de la firma David & Baias, respectiv Salans.

Berinde sustine ca institutia pe care o conduce are probe in sprijinul sanctiunii acordate producatorilor de ciment.

"N-am pierdut decat doua procese in doi ani. Sigur ca sunt convins ca vom castiga, in caz contrar n-am fi luat aceasta decizie", a mai spus Berinde.

El a adaugat ca sanctiunea aplicata ar putea duce la o scadere a preturilor la ciment pe piata interna.

"Rolul nostru este sa asiguram un joc corect. Dupa aceasta sanctiune este posibil sa aiba loc o miscare a raportului cerere-oferta, care sa duca, probabil, la scaderea preturilor", a spus Berinde. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO