Eveniment

Problemele din Spania se resimt si pe piata locala

16.07.2008, 17:56 14

Companiile imobiliare din Spania, alaturi de cele din Israel, sunt printre cei mai activi dezvoltatori de pe piata imobiliara locala, iar dificultatile cu care aceste firme se confrunta in tara de origine se resimt si in activitatea din Romania.
"Era firesc ca piata imobiliara sa fie afectata de ceea ce se intampla la nivel international, mai ales in Spania, care se afla in declin. Exista un blocaj la nivelul tranzactiilor de pe piata imobiliara in ultimele trei-patru luni si in Romania, insa acestea nu au afectat inca lucrarile de constructii", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Printre cele mai importante companii din Spania prezente pe piata locala se numara investitori precum Hercesa, Gran Via, Gea Prasa, Grupo Lar sau Grupul Ibiza, cu activitate in special in dezvoltarea de ansambluri rezidentiale.
Potrivit lui Plosceanu, volumul de lucrari in constructii va continua sa creasca si in a doua jumatate a anului pentru ca majoritatea contractelor care vor fi derulate au fost semnate anul trecut.
In plus, va creste numarul de proiecte derulate din fonduri de la stat, cum sunt cele de infrastructura, si din fonduri structurale.
"Din informatiile pe care le avem din piata, fondurile investitorilor imobiliari incep sa scada. Cele mai afectate sunt constructiile noi, unde dezvoltatorii inca tin la preturi si nu vor sa le reduca, ceea ce a condus la o scadere a cererii din partea consumatorilor finali, pentru ca bancile au inasprit conditiile de creditare", spune Tiberiu Andrioaiei, directorul diviziei de materiale de constructii din cadrul Policolor.
Pe de alta parte, Jaime Fuster, managing partner pentru Europa Centrala si de Est al uneia dintre cele mai mari firme de avocatura din Spania, Garrigues, a declarat ca nu vede motive pentru care activitatea Martinsa-Fadesa pe piata locala sa fie afectata, apreciind ca fundamentele pietei imobiliare din Romania sunt inca solide.
"Nu cred ca vom vedea in viitorul apropiat modificari estentiale in ceea ce priveste activitatea Martinsa-Fadesa in Romania. Masurile luate de companie privesc in primul rand protectia fata de creditori", a precizat Fuster.
Martinsa-Fadesa se numara printre clientii din Spania ai Garrigues, casa de avocatura care a intrat de curand si pe piata locala prin fuziunea cu firma Mares & Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO