Eveniment

Problemele din Franţa se adâncesc: Protestele au reizbunit în centrul Parisului după decizia Consiliului Constituţional privind reforma pensiilor

Problemele din Franţa se adâncesc: Protestele au...

Autor: Mihai Draghici

15.04.2023, 00:02 313

Mii de persoane s-au adunat, vineri după-amiază, în centrul Parisului, pentru a protesta faţă de hotărârea Consiliului Constituţional de validare a planului reformei pensiilor, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron şi premierul Elisabeth Borne încearcă să diminueze tensiunile.

În centrul Parisului s-au adunat aproximativ 3.000 de manifestanţi, iar numărul participanţilor la protest este în creştere.

Principalele centrale sindicale i-au cerut vineri seară preşedintelui Emmanuel Macron să nu promulge legea reformei pensiilor.

"Consiliul Constituţional a stabilit, analizând atât pe fond, cât şi la nivel procedural, că reforma este conformă cu normele Constituţiei noastre. Textul ajunge la finalul procesului democratic. În această seară, nu este niciun învingător şi niciun învins", a declarat premierul Elisabeth Borne.

Preşedintele Emmanuel Macron şi Guvernul Franţei au cerut noi consultări cu liderii principalelor centrale sindicale, pe fondul stării generale de nemulţumire a cetăţenilor.

Manifestaţii spontane au loc şi în oraşele Lyon, Nantes şi Strasbourg.

Consiliul Constituţional din Franţa a validat principalele norme ale planului reformei pensiilor, inclusiv creşterea vârstei de pensionare. Măsura creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost aprobată. Au fost respinse unele măsuri referitoare la stimularea angajărilor persoanelor cu vârste mai avansate.

De asemenea, a fost respinsă cererea opoziţiei de organizare a unui referendum pe tema reformei pensiilor. O decizie privind o altă cerere în acest sens este aşteptată pe 3 mai, conform cotidianului Le Figaro şi postului BFMTV.

"Soarta proiectului reformei pensiilor nu este pecetluită. Cetăţenii vor trebui să pregătească alternativa ca reacţie la această reformă inutilă şi incorectă", a reacţionat deputata Marine Le Pen, unul dintre liderii formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO